Incompany training voor apothekersassistenten over bijnier- en hypofyse-aandoeningen in verband met medicatieveiligheid.

Incompany training voor apothekersassistenten over bijnier- en hypofyse-aandoeningen in verband met medicatieveiligheid.
In de stressinstructies leest u wanneer en met welke dosering u de hydrocortison (of het alternatief) moet verhogen.
Training voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam
Dries Theuwissen blogt over zijn ervaring om met minder stress ook minder medicatie te moeten nemen. Dat heeft voordelen!
Laurens Mijnders blogt over zijn sinterklaas-cadeau 40 jaar geleden, de diagnose Addison.
Cornelie Andela, psycholoog en onderzoeker bij het LUMC, is geïnterviewd tijdens Nieuws en Co (Radio1) op donderdag 1 augustus 2019.
Themapagina over de handelwijze tijdens spoed bij mensen met bijnierschorsinsufficiëntie. Ook is aandacht voor de verstrekking van Solu-Cortef, de noodinjectie.
Mieke Vervloet schrijft over haar ervaringen met haar meldhond Narnia, die tijdig signaleert wanneer het cortisolgehalte in het bloed daalt.
Thon Westerbeke blikt terug op vijf jaar voorzitterschap en deelt zijn toekomstdromen.
Alida Noordzij blogt over haar vraag wat er moet gebeuren om te zorgen dat patiënten wél de goede voorlichting krijgen en een recept voor een noodinjectie.
Laurens Mijnders blogt over samen werken tijdens de behandeling. Het is een puzzeltje voor de patient en zijn behandelaar.
Extra cursus voor verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie.
Marcel Twickler is internist-endocrinoloog en senior staflid van de Dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole Ziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Zojuist begonnen aan een stevige wandeling. De vakantie is begonnen. Het wordt een klim, met de kinderen, met als einddoel een wilde rivier, in het dal. Het lijkt dit jaar groener dan ooit. Het …
Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie Nijmegen – Wendy Metsaars Iedere dag is weer anders. Ik kijk graag naar wat er op mijn pad komt! Op naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam er een mail; wil je misschien een blog schrijven? Vervolgens een volgende mail over een cursus; de organisator schreef: “toen dacht ik wat …
Blog van Pierre Zelissen over het bestaan van schildklierziekten bij patiënten met de auto-immuunziekte Addison. een schildklierziekte kan zich in korte tijd ontwikkelen.
De Bijnier app ondersteunt mensen met een bijnieraandoening meer grip te krijgen op hun gezondheid. We noemen dit een vorm van co-management, want ook naasten en hulpverleners spelen een rol.
In het decembernummer van het vaktijdschrift Endocrinologie is een artikel gepubliceerd over de stressinstructies glucocorticoïdsuppletie. Voorzitter Ad Hemus en coördinator Johan Beun zijn hiervoor geïnterviewd.
In het novembernummer van Huisarts & Wetenschap is een artikel verschenen van de hand van Floris van de Laar, Ernst van der Wiele en Nike Stikkelbroeck. In het artikel wordt uitgelegd wat de rol is van huisartsen in de begeleiding van mensen met bijnierschorsinsufficiëntie.
En tijdje geleden zag ik een jongen 16 jaar met AGS op mijn spreekuur . We bespraken hoe het met hem ging en hoe het met de medicatie inname ging. Ik vroeg hem nu hij steeds meer alleen op pad gaat (zonder zijn ouders) of hij een SOS-ketting droeg. Hij antwoordde “Daar ga ik echt …
Ingewikkelde naam he? Maar het is wel een heel belangrijk systeem dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief is. En als het niet goed werkt, krijg je een bijnierschorsinsufficientie. Hoe dat allemaal werkt? De animatie legt alles uit! code: NVACP10 https://youtu.be/3ud5cjkHtPs
Wanneer je te horen krijgt dat je bijnieren onvoldoende cortisol maken, dan is dat vaak een behoorlijke schok. Tijdens het gesprek met de arts krijg je enorm veel informatie te horen en sta je gewapend met een recept voor onder andere een zogenaamde noodinjectie en een “alarmbrief “ weer buiten. Wanneer vervolgens na een lange …
Anti-aging en bijnieruitputting zijn termen waarmee patiënten mogelijke alternatieve artsen vinden die hen van hun onverklaarbare klachten kunnen afhelpen. Hoed u voor de hormoonmaffia.
Verdiepingsartikel – bijniercrisis Een verdiepingartikel geeft extra informatie over een bepaald onderwerp. Deze pagina gaat in op de bijniercrisis. Wat is het? Welke rol speelt stress? Waarom is het belangrijk om snel in te grijpen? Bijniercrisis Noodinjectie Video Leren van een bijniercrisis Een bijniercrisis is een mogelijk levensbedreigende situatie voor mensen met een . Een …
Bijnierpatiënten kunnen voor sommige artsen patiënten zijn die ze niet meer vergeten. Zo verging het kinderarts Georg Joosten ook nadat hij een gebruind meisje buiten bewustzijn op de IC-afdeling moest behandelen. Net op tijd herinnerde hij zich de woorden: ‘Addison’ en ‘Crisis’. In het magazine Arts en Auto is over zijn ervaring geschreven: Kleurtje Een …
Wat moet je doen als er een addisoncrisis dreigt. Hoe maak je een noodinjectie klaar en waar spuit je die in. De kans op een crisis is groot bij een maag/darm infectie waarbij je vaak moet overgeven en je ook diarree hebt. Bespreek altijd met je specialist wat je gedaan hebt en of er meer …
Je bijnier is ziek daarvoor gebruik je pilletjes. Wat moet je nu doen als je ziek wordt, moet overgeven bijvoorbeeld. Dan ga je direct naar papa of mama of als je op school bent naar de juf of meester. Je krijgt dan extra pilletjes. Soms is dat niet genoeg, dan krijg je een spuit, in …
Uitleg over wat een addisoncrisis is en hoe die kan ontstaan. Bijvoorbeeld door koorts, overgeven, diarree of wanneer je moet worden geopereerd. Bij dit laatste moet je altijd met de dokter/anesthesist bespreken dat je extra cortison moet krijgen. Bij een psychische stress kan het ook noodzakelijk zijn dat je extra pillen of een injectie nodig …
Wie kunnen mantelzorgers zijn voor een addisonpatiënt. Eigenlijk iedereen in de omgeving van een patiënt: de partner, kinderen, buren, vrienden, familie. Wat moet je weten over de addisoncrisis: je moet weten wat er gebeurd bij een crisis en natuurlijk moet je weten waar de medicijnen zijn, de noodinjectie, naar welk ziekenhuis gaat de patiënt en …