Home » Blog » Kijkje achter de schermen bij de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE) – Thamara Osinga

Kijkje achter de schermen bij de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE) – Thamara Osinga

Thamara Osinga is arts-assistent in opleiding tot internist in het MCL (Leeuwarden).

Nog een paar weken en dan is het weer zover. Dan wordt voor de vierde keer het JNVE congres gehouden. Dit is een congres voor jonge onderzoekers op het gebied van endocrinologie. Een keer per jaar komen we samen in Leiden en worden de laatste resultaten op het gebied van endocrinologie gepresenteerd door jonge onderzoekers. Spannend, want dit is vaak hun eerste kennismaking met een congres! De JNVE is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Endocrinologie. Ik zal eerst wat vertellen over de JNVE. Daarna zal ik kort proberen uit te leggen wat er allemaal bij het opzetten van zo’n congres komt kijken.

Doel van de JNVE
De JNVE is vier jaar geleden opgericht om de interactie en samenwerking tussen jonge onderzoekers op het gebied van endocrinologie zoals studenten, promovendi, post-docs en fellows-endocrinologie, te verbeteren. Er worden trouwens niet alleen endocrinologen in spe uitgenodigd, maar ook gynaecologen, kinderartsen en klinisch chemici in opleiding. Het is voor beginnende onderzoekers vaak een eerste kennismaking met de onderzoekswereld buiten de eigen instelling. Het is leuk om zowel formeel als informeel kennis te maken met andere onderzoekers en inspiratie op te doen voor je eigen onderzoek. Elk jaar is er een afwisselend programma. Naast de presentaties van jonge onderzoekers staan er namelijk ook (inter)nationale sprekers op het programma die een overzicht geven over hun carrière of workshops geven, bijvoorbeeld over het aanvragen van subsidies. Het doel is daarnaast om alle verschillende onderwerpen van de endocrinologie aan bod te laten komen. Ook komt Johan Beun vaak een update geven over de ontwikkelingen bij BijnierNET. Er wordt zowel basaal als klinisch onderzoek gepresenteerd, dus er is voor ieder wat wils!

Daarnaast houdt de JNVE ook contact met andere organisaties voor jonge onderzoekers op het gebied van de endocrinologie, zoals de European Young Endocrine Scientists (EYES). De voorgaande jaren waren er ook jonge onderzoekers uit Polen en Duitsland als sprekers op ons congres. Ook hiermee proberen we de interactie tussen jonge onderzoekers op het gebied van de endocrinologie te bevorderen en te stimuleren om buiten de landsgrenzen te kijken.
Tijdens de Dutch Endocrine Meeting, het Nederlandse Endocrinologie congres dat elk jaar in Noordwijkerhout georganiseerd wordt, is er ook een sessie die door de JNVE wordt georganiseerd . Dit is dé mogelijkheid voor jonge onderzoekers om hun onderzoek op het nationale podium te presenteren.

Het Bestuur
Het bestuur van JNVE bestaat uit jonge onderzoekers op het gebied van de endocrinologie. Alle acht universitaire centra zijn vertegenwoordigd. Sinds kort zijn er ook onderzoekers op het gebied van kindergeneeskunde in het bestuur vertegenwoordigd.

Organisatie
Zoals u zich misschien kunt voorstellen komt er bij de organisatie van zo’n landelijk congres nog best wat kijken. We doen veel moeite om (intern)nationale sprekers uit te nodigen zodat het programma elk jaar prikkelend is. Dit met als doel zo veel mogelijk geïnteresseerden aan te trekken om zich in te schrijven voor het programma. Daarnaast proberen we ook zo veel mogelijk jonge onderzoekers te bereiken om hun abstracts in te sturen. Ander bestuursleden houden het budget in de gaten en houden contact met de locatie waar het congres gehouden wordt (gelukkig is de locatie al drie jaar hetzelfde). Een andere commissie brainstormt over een sociaal avondprogramma en een pubquiz. Als het programma dan eenmaal bekend is dan moeten de abstracts nog geselecteerd worden en het abstractboek gemaakt. Als dat allemaal klaar is dan is het ook al bijna zover. Aan het eind van het congres wordt er altijd een prijs uitgereikt voor de beste abstractpresentatie. Ook wordt de balans opgemaakt aan de hand van een evaluatieformulier dat iedereen moet invullen. Gelukkig krijgen we altijd veel positieve reacties!

Dit jaar wordt de vierde editie van het congres op 26 en 27 oktober gehouden met het volgende programma.

Andere blogs van deze auteur: