Home » Medicatie – Themapagina » Medicatiewisseling bijnierschorsinsufficiëntie – themapagina

Medicatiewisseling bijnierschorsinsufficientie

  • De productie en levering van hydrocortison en fludrocortison vallen sinds medio 2020 onder het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
  • Dit heeft consequenties voor de patiënten die deze medicatie gebruiken, de behandelend artsen verpleegkundig specialisten en de apothekers.
  • De behandeling van mensen met bijnierschorsinsufficiëntie met hydrocortison luistert heel nauw.
  • Wisselen van hydrocortison tablet of capsule is niet gewenst
  • Staat uw vraag er niet bij, zend dan een mail naar info@bijniernet.nl.

Een themapagina verzamelt relevante informatie over een onderwerp.

Bijnierschorsinsufficiëntie en substitutietherapie

Bijnierschorsinsufficiëntie is een aandoening waarbij de aanmaak van cortisol door de bijnier is verminderd. Patiënten gebruiken hydrocortisontabletten of -capsules met het doel dit hormoon aan te vullen tot normale hoeveelheden in het bloed. Met verschillende doseringen en innamemomenten op de dag wordt geprobeerd zoveel als mogelijk het natuurlijke proces na te bootsen. Iedere patiënt is weer anders en het luistert heel nauw. Een juiste en betrouwbare dosering en beschikbaarheid van medicatie is belangrijk omdat wisselen van hydrocortisonmedicatie niet gewenst is. Wisselen van medicatie kan klachten veroorzaken, ongeacht het medicijn dat wordt gebruikt.
Soms moet een patiënt toch over op andere medicatie en dan is een goede samenwerking tussen de behandelend specialist, apotheker en patiënt belangrijk.

Aan de hand van vragen&antwoorden, treft u hieronder meer informatie aan.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Handige links


Deze webpagina is aangemaakt op 17 augustus 2020 onder auspiciën van het bestuur van BijnierNET. De aanleiding is de veranderingen in de productie en levering van hydrocortison en fludrocortison t.g.v. registratie van de medicatie bij het CBG. Februari 2021 en in augustus 2022 is de Q&A uitgebreid en aangepast.