Home » Blog » Fabels en feiten – Gerlof Valk

Fabels en feiten – Gerlof Valk

De eigen bijdrage voor medicijnen voor bijnierschorsinsufficiëntie

Gerlof Valk is internist – endocrinoloog bij het UMC Utrecht, nationaal coördinator van de ENDO-ERN en lid van het dagelijks bestuur van BijnierNET.

Tijdens mijn spreekuur werd ik gebeld door een zeer betrokken apotheker over een medicatievoorschrift. Omdat een patiënte veel problemen ondervond bij de instelling van haar bijnierinsufficiëntie hadden wij een dag eerder namelijk besloten om een duurder alternatief voor hydrocortison te proberen. De apotheker belde mij met de vraag of ik me ervan bewust was dat dit dure medijnen zijn en dat dit recept mijn patiënte veel geld zou gaan kosten vanwege de hoge eigen bijdrage. De vraag van de apotheker viel overigens samen met andere vragen over bijbetaling bij de overgang naar de nieuwe (geregistreerde) vorm van hydrocortison.

Let op: Vanaf maart 2022 kan voor het medicijn Efmody® ook de eigen bijdrage worden teruggevraagd door de patiënt. Het bedrijf dat de terugbetaalregeling uitvoert hanteert een andere werkwijze. Meer informatie.

Dit was de aanleiding voor BijnierNET om uit te zoeken hoe het nu precies zit. Deze zoektocht bleek veel ingewikkelder dan we vooraf dachten. In deze blog wil ik de uitkomst van onze zoektocht delen en daarnaast hebben we ook een infographic gemaakt.

Infographic over de betaling van medicijnen en de eigen bijdrage voor hydrocortison en fludrocortison.

 

Stap voor stap

Hierbij stap voor stap hoe het werkt:

 1. De behandelaar besluit samen met de patiënt welke medicatie in haar of zijn individuele situatie het meest geschikt is voor een zo optimaal mogelijke instelling van de bijnierinsufficiëntie. De behandelaar en de patiënt maken een medicatieafspraak. De behandelaar maakt vervolgens een medicatievoorschrift, het recept.
 2. Het recept komt in de apotheek die de medicatiecontrole doet en de medicijnen met uitleg aan de patiënt overhandigt.
 3. De patiënt start de medicatie in overeenstemming met de medicatieafspraak die hij of zij met de behandelaar maakte.
 4. De apotheek stuurt de rekening voor de kosten van de medicijnen naar de ziektekostenverzekering van de patiënt. Er wordt niet met de patiënt zelf afgerekend en er worden geen rekeningen naar de patiënt gestuurd.
 5. De ziektekostenverzekeraar betaalt aan de apotheek de rekening voor de medicijnen volgens het basispakket van de zorgverzekering.
 6. Als er een medicijn is afgeleverd waarvoor een eigen bijdrage van toepassing is brengt de ziektekostenverzekeraar eenmaal per jaar de kosten voor deze eigen bijdrage (maximaal €250) in rekening bij de patiënt. Ook brengt de ziektekostenverzekeraar het wettelijk bepaalde eigen risico (standaard €385) in rekening, maar dat geldt ook voor medicatie waarvoor geen eigen bijdrage van toepassing is.
 7. De patient vraagt bij de zorgverzekeraar een gespecificeerd medicatie-overzicht op, via het digitale portaal met DigiD.
 8. De patiënt vraagt het bedrag dat hij of zij moet betalen voor de eigen bijdrage (maximaal €250) terug bij de TBR Nederland. Dit kan per post of digitaal. Met de QR-code (rechts) komt u eenvoudig op de juiste website terecht. 
 9. De patiënt betaalt vervolgens het eigen risico (standaard €385) en de eigen bijdrage (maximaal €250) aan de ziektekostenverzekeraar.
 10. Zodra in een kalenderjaar het eigen risico (standaard €385) en de eigen bijdrage (max. €250) door de patiënt is betaald worden er geen kosten voor medicijnen voor de bijnierinsufficiëntie meer bij de patiënt in rekening gebracht.

Tip! De infographic kunt u eenvoudig op uw smartphone of tablet plaatsen, zodat de informatie binnen handbereik is.

Mijn antwoord aan de apotheker had moeten zijn dat ik me ervan bewust was dat ik een duurder medicijn had voorgeschreven. Ik was samen met mijn patiënte tot de conclusie gekomen dat het in haar individuele situatie gerechtigd was om dit duurdere medicijn te proberen. Ook had ik moeten zeggen dat de patiënte niet op kosten gejaagd zou worden omdat zij de eigen bijdrage van max. €250 terug zou kunnen vragen bij TBR Nederland. Er worden haar geen kosten in rekening gebracht. Ook had ik moeten antwoorden dat zij natuurlijk wel haar eigen risico zou moeten betalen omdat zij dit wettelijk verplicht is.

Maar ja, we hadden geen van beiden een infographic met de juiste informatie, dus deze antwoorden kwamen er niet!

De moraal van dit verhaal.

Als de patiënt en de behandelaar besluiten dat het voor een zo optimaal mogelijke instelling van de bijnierinsufficiëntie noodzakelijk is om een medicijn te gebruiken waarvoor een jaarlijkse eigen bijdrage geldt, dan is deze jaarlijkse eigen bijdrage maximaal €250 euro. Dit ongeacht het medicijn dat de patiënt gebruikt voor de instelling van de bijnierinsufficiëntie. TBR Nederland  betaalt de jaarlijkse eigen bijdrage aan de patiënt.
Ik hoop dat we met de infographic een eind maken aan alle fabels over medicijnen hydrocortison en fludrocortison en de eigen bijdrage.


ps. Vanaf maart 2022 is voor het terugvragen van de eigen bijdrage voor het medicijn Efmody® een andere werkwijze van kracht. Meer informatie.

Ps. Vanaf 1 april 2023 is de TBR-regeling ook van toepassing voor de tabletten fludrocortison 31,25 microgram (Fludrace). 

Eén reactie

 1. Saskia de Haan zegt:

  Ik heb pech dat Slow-K (kalium) 600 niet op de lijst staat en moet ik zelf 36 euro per kwartaal betalen. Ik vind de 250 euro regeling niet eerlijk. We hebben de duurste ziektekostenverzekering samen 444 euro per maand betalen allebei al 385 euro per jaar + 250 euro eigen risico + eigen bijdrage en dat van een AOW-tje van mijn man met aanvulling voor mij tot ik ook AOW krijg mei 2022.

Reacties zijn gesloten.