Home » Blog » Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie

Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie

Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie Nijmegen – Wendy Metsaars

Iedere dag is weer anders. Ik kijk graag naar wat er op mijn pad komt! Op naar een nieuwe uitdaging.

Zo kwam er een mail; wil je misschien een blog schrijven? Vervolgens een volgende mail over een cursus; de organisator schreef: “toen dacht ik wat ik al weken dacht, is het niet een goed idee dat Wendy naar zo’n training gaat?” Leergierig als ik altijd ben; GRAAG! De training is de scholing bijnierschorsinsufficiëntie voor verpleegkundigen.

Het onderwerp voor deze cursus is voor mij geen hogere wiskunde meer. Ik, van origine IC/CC verpleegkundige voor simpelweg alle acute zorg die levensbedreigend is, heb weliswaar geen verstand van bijnierschorsinsufficiëntie en alle bijbehorende perikelen. Echter mijn interesse van de wondere wereld van cortisol was al wel eerder gewekt, na het maken van een presentatie over bijnierschorsinsufficiëntie in de acute zorg, omdat ik zelf bijnierschorsinsufficiëntie heb.

Als voorbereiding op de scholingsdag, heb ik met veel interesse de e-learnings gevolgd. Gelukkig had ik geen problemen met de bijbehorende toetsen, en deze heb ik succesvol afgesloten. Op naar Nijmegen, fingers crossed voor de afsluitende toets aan het einde van de lesdag, kan ik de dag daar beter niet mee starten?!

Een serieuzer onderwerp, zonder zelfspot helaas, maar met een flinke hand uit mijn ‘potje zelfvertrouwen’ ging ik op naar Nijmegen! Want, tsja ik heb helaas ook al enige malen ervaring opgedaan met het zetten van de noodinjectie en het blijft, vind ik, een vervelend noodzakelijk kwaad. Gelukkig ben ik niet de ervaringsdeskundige tijdens de cursus in Nijmegen en hoef ik me daar niet over uit te laten, maar toch zit ik, denk ik, daar met een gevoelsmatig  ‘dubbele’ rol, ik ken ook de vervelende keerzijde van deze aandoening en hoe gemakkelijk dingen worden gezegd en oordelen worden gevormd.

Een goed opgezette scholing, boven verwachting! Waar 16 deelnemers uit academisch en verschillende perifere ziekenhuizen aan deel hebben genomen. Goed om te zien dat BijnierNET een groot bereik heeft! Hoe meer centra, hoe meer kennisspreiding, des te beter voor ons als zorgafnemer met bijnierschorsinsufficiëntie. De dag vloog voorbij, wat waren de twee cursusleiders van het Radboudumc bevlogen, er was alle aandacht voor onze vragen. Kennisoverdracht, een ervaringsdeskundige; dapper! Ook praktijkvoorbeelden; hoe te anticiperen, casuïstieken en een rollenspel maakt een mooie vertaalslag naar de praktijk. Last but not least de afsluitende kennistoets, niks om me druk over te maken achteraf! Er volgen binnenkort nog twee plenaire lesdagen elders in het land, ik hoop dat deze net zo goed mogen gaan en goed worden ontvangen. Veel aandacht was er voor de nieuwe stressinstructies bij een (dreigende) bijnierschorscrisis (Addisoncrisis).

Wat voor positieve verandering is er op komst voor de bijnierschorsinsufficiëntie patiënten? Dat is ook wel de vraag waarmee ik naar de cursus ben gegaan. Ik denk dat de zorg in een centrum als Radboudumc prima is geregeld. Echter in de periferie, waar minder bijnierschorsinsufficiëntie patiënten in behandeling zijn en waar deze tak van endocrinologie er extra wordt bij gedaan, is misschien nog wel het een en ander positief te veranderen. Ik denk dat er duidelijke en mooie handvatten zijn aangereikt, welke ook enthousiast zijn ontvangen door deze groep! Gedreven gaan ze terug naar de centra waar ze werkzaam zijn, waar eerst alles opgezet moet worden, protocollen moeten worden geschreven, geldend voor het ziekenhuis, een behoorlijke klus die er extra bij komt op die overvolle drukke poli’s! Alles heeft tijd nodig, maar door meer bekendheid te geven aan bijnierschorsinsufficiëntie en kennis over de aandoening te verspreiden, is de kans  op naar een betere uniforme behandeling van deze aandoening in de hopelijk nabije toekomst mogelijk.

De toekomstige Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen zal veel bijdragen aan een nog betere ondersteuning van patiënten en hun mantelzorgers.

Ikzelf kan helaas niet veel betekenen in een positieve verandering, simpelweg omdat ik niet werkzaam ben op een poli, maar wat een leuke en leerzame dag heb ik gehad. Leuke gedreven mensen gehoord en gesproken. Met die mensen mogen wij als zorgvrager blij zijn. BijnierNet dank je wel! Een boven verwachting leuke en leerzame ervaring.

Kijk ook naar www.adrenals.eu en http://www.bijniergeenbijzaak.nl/ voor nog meer informatie.

Drie sfeerfoto‘s 

2 reacties

 1. Wilma Koppenol zegt:

  Wij uit de periferie waren ook zeer enthousiast gemaakt door de cursus leiders, en gaan met veel nieuwe ideeën aan de slag op onze poli. Wij starten net met deze groep patiënten en kunnen wat we geleerd hebben gelijk in de praktijk brengen. Super!

 2. Margot Ekhart, ex-Connpatiënt, Werkgroep Conn/PHA, medewerker Facebookpagina en Telefoonteam bij Bijniervereniging NVACP zegt:

  Hey Wendy,
  Wel héél apart dat je zegt “dat je weliswaar GEEN verstand van bijnierschorsinsufficiëntie en alle bijbehorende perikelen”, terwijl je in de volgende zin zegt dat je zélf bijnierschorsinsufficiëntie hebt…
  Als je hiermee zou bedoelen dat je geen ‘officiële’ scholing hebt gehad voor wat betreft bijnierschorsinsufficiëntie, kan ik er nog enigszins chocola van maken, maar ik hoop toch niet dat je je eigen (ervarings-)kennis als BI-patiënt hiermee bagatelliseert.
  Met input van die groep patiënten met ervaringskennis is een aanzienlijk deel van deze website immers gevuld en zijn de animaties gemaakt!
  En waarschijnlijk is die input ook gebruikt voor een deel van de cursus 😉

Reacties zijn gesloten.