Home » Blog » Medicijnen en vakantiereizen – Cathelijne van de Sande

Medicijnen en vakantiereizen – Cathelijne van de Sande

Houdbaarheid Florinef (fludrocortisonacetaat) – door Cathelijne van de Sande, verpleegkundige op kinderendocrinologie Radboudumc

In gesprekken met ouders over de dagelijkse routine rondom medicatie-inname bij AGS, wordt genoemd dat de houdbaarheid van Florinef buiten de koelkast soms lastig is, dit kan de juiste inname van de medicatie belemmeren.
Het vooruit klaar leggen kan niet, omdat dan de medicatie te lang buiten de koelkast zou zijn, dit resulteert er soms in dat deze medicatie makkelijk wordt vergeten.
Voor vakanties moet er een koeltasje geregeld worden en geverifieerd worden dat op de bestemming een koelkast aanwezig is. Is de medicatie buiten de koelast geweest wordt deze soms weggegooid omdat het niet werkzaam meer zou zijn. Maar het is onduidelijk hoe lang de Florinef wel houdbaar is buiten de koelkast.

Om na te gaan hoe het nu echt zit heeft de Radboud ziekenhuis apotheek dit nagezocht.
De apotheker heeft navraag gedaan bij de fabrikant en komt met het volgende antwoord:
De Florinef is gekoeld (tussen 2-8 graden) het best en langst houdbaar. Dat betekent 24 maanden houdbaar in de koelkast.
Als de Florinef buiten de koelkast is dan is deze, bij kamertemperatuur,  nog een maand houdbaar. Hierbij mag de omgevingstemperatuur niet boven de 25 graden komen. Als de Florinef eenmaal buiten de koelkast en boven de 8 graden is geweest kan deze niet terug in de koelkast om daarmee de houdbaarheid te verlengen. Deze medicatie kan dan binnen een maand nog wel gebruikt worden.

Dit betekent als je medicatie voor een week vooruit wil uit zetten, is dat geen probleem als de medicatie niet warmer dan 25 graden wordt, kamertemperatuur is dus prima!
Zodra je op vakantie gaat en dit is niet langer dan 1 maand kan je de medicatie meenemen in je bagage, zonder deze specifiek te koelen, zolang de temperatuur onder de 25 graden blijft. Voor warme landen is koeling (airco, koelkast of koeltas) dus wel aan te bevelen. Als je een ruime hoeveelheid medicatie mee op vakantie hebt genomen en je hebt nog over, moet deze binnen een maand worden opgemaakt.
Hopelijk helpt deze informatie om efficiënt met medicatie om te gaan en het gebruiksgemak en therapietrouw te optimaliseren.

Voor hydrocortison is het lastiger om eenduidig houdbaarheidsadvies te geven, omdat dit door verschillende fabrikanten wordt geproduceerd.
Stel regel is wel dat temperatuur boven de 25 graden altijd is af te raden voor medicatie en als het om zetpillen gaat dit zelfs risico op smelten van de zetpil geeft.
Verder zal voor de houdbaarheidsduur en plaats het beste het advies van de fabrikant gevolgd kunnen worden.

Volgens de apotheker Bas van Vlijmen uit de Radboudumc apotheek geldt dus het volgende:

Dus: Florinef mag voor een week vooruit uitgezet (of per dag klaargelegd) worden. Op vakantie / schoolreis of anderszins kan het ongekoeld (let wel onder het moet onder 25 graden blijven) meegenomen worden. Daarna mag het niet terug in de koelkast maar moet binnen een maand op gebruikt worden.
Hydrocortison in de koelkast bewaren is geen probleem. Het probleem zit ‘m in de registratie door verschillende fabrikanten… Dit heeft tot gevolg dat bij de ene de hydrocort wel in de koelkast moet en bij de ander niet… daar kan ik weinig aan veranderen helaas.
Geneesmiddelen mogen niet boven 25 graden Celcius worden bewaard. Dit omdat hier ook weer de registratie een ‘afkap’ heeft… Voor tabletten heeft dit (waarschijnlijk) niet al te veel consequenties als hij onverhoopt toch boven de 25 graden komt, maar met zetpillen zou dat vervelender kunnen zijn (smeltgedrag van de zetpil)…

Ik kan helaas dus geen ‘uniform’ te gebruiken antwoord geven omdat het afhangt van product / fabrikant.

Wie is Cathelijne van de Sande.
Sinds 1 april ben ik werkzaam op de kinderendocrinologie in het Radboudumc als verpleegkundige. In september start ik de opleiding tot verpleegkundig specialist.
Sinds 16 jaar ben ik daarnaast kinderdiabetesverpleegkundige, in het Kinderdiabetescentrum Nijmegen.
Ik hoop in de toekomst mijn enthousiaste bijdrage te kunnen leveren aan Bijniernet!
Ik ben bereikbaar via mail: cathelijne.vandesande@radboudumc.nl

4 reacties

 1. Hannah zegt:

  Volgens onze nieuwe apotheker kan de florinef wel een aantal maanden mee buiten de koelkast. Aangezien we nooit meer dan 3 maanden meekrijgen, bewaren wij het dus nooit in de koelkast. Onze vorige apotheker zei zelfs niks over het bewaren in de koelkast (voor zover ik me dat kan herinneren iig, wel over de hydrosuspensie die we een tijdje hadden als baby).
  Misschien dus beter om de nieuwe voorraad volgende keer wel in de koelkast te bewaren en voor de komende week het erbuiten te laten.

 2. Johan G. Beun zegt:

  Dank je wel Cathelijne, goed verhaal.
  @ Hannah, misschien goed dit artikeltje even te printen en bij je ” nieuwe” apotheker af te geven met het verzoek dat artikel aub te lezen. Veel succes Johan

 3. Irene zegt:

  Goedendag,

  Mijn dochter gebruik hydrocortison zetpillen. Welke is de beste manier om -bijvoorbeeld- naar de strand of stad te kunnen gaan, in het buitenlucht te zijn in de zomer zonder dat die zetpillen smelten? Dank u.

Reacties zijn gesloten.

Andere blogs van deze auteur: