Vraag van huisarts: Hydrocortison of dexamethason ampul in de spoedmedicatie op de huisartsenpost?, in de rubriek een Goede vraag.

Vraag van huisarts: Hydrocortison of dexamethason ampul in de spoedmedicatie op de huisartsenpost?, in de rubriek een Goede vraag.
Gerlof Valk blogt over zijn inspanningen om kennis te delen voor goede zorg voor mensen met een bijnierziekte in Nederland en in Europa.
Voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werkzaam in het AvL wordt een speciale training aangeboden over bijnierschorsinsufficiëntie. Mensen die immuuntherapie ondergaan lopen nogal eens schildklier- of bijnierproblemen op. BijnierNET biedt deze training in samenwerking met het UMC Utrecht aan.
SAVE THE DATE: Jaarlijkse AGS-dag op 30 maart 2019 in het Radboudumc - Amalia Kinderziekenhuis
Systematische review van onderzoeksartikelen over bijnieruitputting. De conclusie is dat er geen bewijs is voor een medische diagnose bestaat die bijnieruitputting heet.
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 22 februari zullen we ouders van twee dochters in de basisschool-leeftijd interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt het interview plaats. Het interviewprotocol is gemaakt in samenwerking met een kinderarts, verpleegkundig specialist en ‘ervaren ouders van een kind met AGS’.
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 22 februari zullen we ouders van een 14 jarige scholier interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt het interview plaats. Het interviewprotocol is gemaakt in samenwerking met een kinderarts, verpleegkundig specialist en ‘ervaren ouders van een kind met AGS’.
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 15 februari zullen we ouders van een 2 jarige peuter interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt het interview plaats. Het interviewprotocol is gemaakt in samenwerking met een kinderarts, verpleegkundig specialist en ‘ervaren ouders van een kind met AGS’.
Mirte en Johan vertellen over hun leven met bijnierschorsinsufficiëntie (NED). BijnierNET is Pfizer erkentelijk voor de ondertiteling van de filmpjes in 3 talen op http://adrenals.eu/mini-docu/ zodat BijnierNET ook andere landen kan ondersteunen (Eng, Du, FR). https://youtu.be/A1ebFY3ecGo
Hans Kooistra, dierenarts (UMC Utrecht), blogt over Floris, een jonge retriever waarbij de ziekte van Addison wordt gediagnosticeerd. Wat een overeenkomsten tussen deze twee 'diersoorten'.
Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie Nijmegen – Wendy Metsaars Iedere dag is weer anders. Ik kijk graag naar wat er op mijn pad komt! Op naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam er een mail; wil je misschien een blog schrijven? Vervolgens een volgende mail over een cursus; de organisator schreef: “toen dacht ik wat …
Cathelijne van de Sande, verpleegkundige van het Radboudumc, vertelt hoe je voor je bijnierinsufficiëntie je medicijn Florinef kan meenemen, bijvoorbeeld op vakantie.
Als je samen besluit dat je graag zwanger wilt worden, dan vertel je dat meestal niet meteen aan anderen. Word je behandeld voor een bijnierziekte, dan is het raadzaam om WEL meteen in actie te komen. Het is goed om te weten dat een bijnierziekte een gezonde zwangerschap niet in de weg hoeft te staan. …
Ingewikkelde naam he? Maar het is wel een heel belangrijk systeem dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief is. En als het niet goed werkt, krijg je een bijnierschorsinsufficientie. Hoe dat allemaal werkt? De animatie legt alles uit! code: NVACP10 https://youtu.be/3ud5cjkHtPs
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie weten dat ze hun dosis (hydro)cortison (HC) moeten verhogen in bijzondere omstandigheden. In geval van ziekte, trauma, medische ingrepen of ernstige psychische stress bestaat hierover meestal geen twijfel. Maar moet je dat nu ook doen als je een forse lichamelijke inspanning gaat leveren? Een goed voorbeeld daarvan is sporten. De adviezen die …
Bijnierpatiënten kunnen voor sommige artsen patiënten zijn die ze niet meer vergeten. Zo verging het kinderarts Georg Joosten ook nadat hij een gebruind meisje buiten bewustzijn op de IC-afdeling moest behandelen. Net op tijd herinnerde hij zich de woorden: ‘Addison’ en ‘Crisis’. In het magazine Arts en Auto is over zijn ervaring geschreven: Kleurtje Een …
Wat moet je doen als er een addisoncrisis dreigt. Hoe maak je een noodinjectie klaar en waar spuit je die in. De kans op een crisis is groot bij een maag/darm infectie waarbij je vaak moet overgeven en je ook diarree hebt. Bespreek altijd met je specialist wat je gedaan hebt en of er meer …
Je bijnier is ziek daarvoor gebruik je pilletjes. Wat moet je nu doen als je ziek wordt, moet overgeven bijvoorbeeld. Dan ga je direct naar papa of mama of als je op school bent naar de juf of meester. Je krijgt dan extra pilletjes. Soms is dat niet genoeg, dan krijg je een spuit, in …
Uitleg over wat een addisoncrisis is en hoe die kan ontstaan. Bijvoorbeeld door koorts, overgeven, diarree of wanneer je moet worden geopereerd. Bij dit laatste moet je altijd met de dokter/anesthesist bespreken dat je extra cortison moet krijgen. Bij een psychische stress kan het ook noodzakelijk zijn dat je extra pillen of een injectie nodig …
Wie kunnen mantelzorgers zijn voor een addisonpatiënt. Eigenlijk iedereen in de omgeving van een patiënt: de partner, kinderen, buren, vrienden, familie. Wat moet je weten over de addisoncrisis: je moet weten wat er gebeurd bij een crisis en natuurlijk moet je weten waar de medicijnen zijn, de noodinjectie, naar welk ziekenhuis gaat de patiënt en …