Home » Video's » Wat is het Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier systeem?

Wat is het Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier systeem?

Ingewikkelde naam he? Maar het is wel een heel belangrijk systeem dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief is. En als het niet goed werkt, krijg je een bijnierschorsinsufficientie. Hoe dat allemaal werkt? De animatie legt alles uit!

code: NVACP10

https://youtu.be/3ud5cjkHtPs

 

6 reacties

  1. Toos de Jong zegt:

    Weer een geweldig product! Heel handig voor het telefoonteam om naar te verwijzen.

    De hypothalamus wordt niet genoemd verder, alleen in de titel, maar een kniesoor die daar op let. Bedoeling is een leek goede voorlichting te geven, en dat is helemaal gelukt.

    Dank aan ieder die zich heeft ingezet hiervoor.

  2. Thomas zegt:

    Maar hoezo speelt adrenaline hier geen rol? Bij stress maakt de bijnier toch ook adrenaline en niet alleen cortisol?

    • Janine zegt:

      (ik wil het wel proberen in het kort uit te leggen, je hebt gelijk hoor! Adrenaline en noradrenaline zijn ook stresshormonen)
      Bij een stresssituatie wordt het stress-mechanisme geactiveerd. Er worden dan adrenaline en nor adrenaline aangemaakt om ons in een actie-modus te zetten. Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd en we zijn klaar om te kunnen vechten of vluchten. Wanneer de stresssituatie langer aanhoudt, wordt er ook cortisol aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat we langer alert en wakker blijven, om de situatie langer het hoofd te kunnen bieden. Wanneer de ‘bedreiging’ weer is geweken dan kunnen we ontspannen en herstellen. (het parasympatische zenuwstelsel wordt actief, en de aanmaak van de stress hormonen geremd). Adrenaline en noradrenaline blijven na een stresssituatie minder lang in het lichaam actief dan cortisol. Bij chronische stress zorgt zo de cortisol ervoor dat we uit balans raken (we kunnen moeilijker slapen, omdat we wakker en alert blijven).

    • Margot Ekhart zegt:

      Heel simpel uitgelegd: vergelijk het lichaam met een auto.
      Als er sprake is van een stresssituatie komt er eerst adrenaline vrij, vergelijk dit met de vonk, de choke van de auto.
      maar om die auto te laten wegrijden van het gevaar, moet er ook een brandstofmengsel toegevoerd worden, want alleen op vonken rijdt die auto niet. Cortisol zorgt voor de toevoer van dat brandstofmengsel.
      🙂

      • Margot Ekhart zegt:

        Uhhh, heb niet echt verstand van auto’s, maar waar choke staat, bedoel ik bougie.

Reacties zijn gesloten.