Blog van Alida Noordzij over de hulp van lotgenoten in tijden van crisis. We noemen het lotgenotencontact 2.0.

Blog van Alida Noordzij over de hulp van lotgenoten in tijden van crisis. We noemen het lotgenotencontact 2.0.
Leonie Broersen benadrukt in haar blog het belang van eenduidige definities om internationaal gegevens uit te kunnen wisselen voor onderzoek. Ze heeft een verzoek aan de lezer.
Muriël Marks maakt zich op voor de WAPO Summit 2019 en in haar blog vertelt ze over de vorderingen die op het terrein van 'bijnieren + cortisol" zijn gemaakt.
Mieke Vervloet schrijft over haar ervaringen met haar meldhond Narnia, die tijdig signaleert wanneer het cortisolgehalte in het bloed daalt.
Michiel Kerstens blogt over de moeilijke opgave om de cortisolregulatie in het menselijk lichaam zo goed mogelijk na te bootsen. Hij heeft verwachtingen van transplantatie van bijnierschorsweefsel.
Systematische review van onderzoeksartikelen over bijnieruitputting. De conclusie is dat er geen bewijs is voor een medische diagnose bestaat die bijnieruitputting heet.
Tabel: Methoden om steroïden te bepalen
In samenwerking met Funk-e worden twee nieuwe animaties gemaakt over psychische klachten bij hormoonschommelingen.
In het novembernummer van Huisarts & Wetenschap is een artikel verschenen van de hand van Floris van de Laar, Ernst van der Wiele en Nike Stikkelbroeck. In het artikel wordt uitgelegd wat de rol is van huisartsen in de begeleiding van mensen met bijnierschorsinsufficiëntie.
In deze animatie wordt uitgelegd wat het Syndroom van Cushing is. Link: https://www.youtube.com/watch?v=vnncKqeabfE NVACP code:
Als je samen besluit dat je graag zwanger wilt worden, dan vertel je dat meestal niet meteen aan anderen. Word je behandeld voor een bijnierziekte, dan is het raadzaam om WEL meteen in actie te komen. Het is goed om te weten dat een bijnierziekte een gezonde zwangerschap niet in de weg hoeft te staan. …
Ingewikkelde naam he? Maar het is wel een heel belangrijk systeem dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief is. En als het niet goed werkt, krijg je een bijnierschorsinsufficientie. Hoe dat allemaal werkt? De animatie legt alles uit! code: NVACP10 https://youtu.be/3ud5cjkHtPs
Cortisol heeft goede en slechte eigenschappen. Prof. Onno Meijer gaat er onderzoek naar doen om medicijnen te ontwikkelen die het onderscheid tussen goed en slecht kunnen maken. Prof. Meijer is per 1 februari aangesteld als hoogleraar bij het LUMC met deze opdracht. Voor mensen met een bijnierziekte is dit goed nieuws omdat het belangrijk is …
Bijnierschorsinsufficiëntie komt regelmatig voor bij mensen die inhalatiemedicijnen met glucocorticoïden gebruiken en bij het onderzoek naar een steroïd geïnduceerde bijnierschorsinsufficiëntie kan gebruik gemaakt worden van de cortisolconcentratie in de ochtend Auteurs C.P. Woods, N. Argese, M. Chapman, C. Boot, R. Webster, V. Dabhi, A.B. Grossman, A.A. Toogood, W. Arlt, P.M. Stewart, R.K. Crowley, J.W. Tomlinson …
Dokters die zorgen voor patiënten waarbij de bijnierfunctie is uitgevallen, geven adviezen hoe cortison (hydrocortison of cortisonacetaat) ingenomen moet worden. Over wanneer en hoe vaak de tabletten geslikt moeten worden, over bijwerkingen, over gewone dagen en over speciale en stressvolle dagen. Er zijn hierover adviezen op papier gesteld, er wordt educatie gegeven over noodinjecties en …
Uitleg over wat een addisoncrisis is en hoe die kan ontstaan. Bijvoorbeeld door koorts, overgeven, diarree of wanneer je moet worden geopereerd. Bij dit laatste moet je altijd met de dokter/anesthesist bespreken dat je extra cortison moet krijgen. Bij een psychische stress kan het ook noodzakelijk zijn dat je extra pillen of een injectie nodig …