Home » Blog » Zwangerschap met een bijnierziekte – Nike Stikkelbroeck

Zwangerschap met een bijnierziekte – Nike Stikkelbroeck

Als je samen besluit dat je graag zwanger wilt worden, dan vertel je dat meestal niet meteen aan anderen. Word je behandeld voor een bijnierziekte, dan is het raadzaam om WEL meteen in actie te komen.  Het is goed om te weten dat een bijnierziekte een gezonde zwangerschap niet  in de weg hoeft te staan. Hieronder een aantal tips uit onze praktijk.

Tip 1: Vertel je endocrinoloog van jullie zwangerschapswens.

De arts kan dan met extra aandacht kijken naar je medicatie en zo nodig medicatie omzetten. Als je naast je bijniermedicatie nog andere medicatie gebruikt (bijv. voor epilepsie of suikerziekte) dan zijn er misschien meer aanpassingen nodig. Tot slot is het raadzaam om nog voor de bevruchting (‘pre-conceptioneel’) een advies-gesprek met een gynaecoloog te hebben. De gynaecoloog kan informatie geven over de kans op zwangerschap en de risico’s van zwangerschap en bevalling. Dan zijn zowel jij, je partner als de zorgverleners tevoren goed op de hoogte.

Tip 2: In de juiste dosering zijn hydrocortison en prednisolon veilig in de zwangerschap.

We krijgen hier vaak vragen over. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat hydrocortison en prednisolon veilig zijn in de normale doseringen, onder meer omdat deze middelen worden afgebroken door de placenta. Echter, voor dexamethason geldt dat niet: het passeert namelijk de placenta ongehinderd naar het ongeboren kind, met mogelijk nadelige effecten. Gebruik je dexamethason, dan is het belangrijk om voor de zwangerschap de voors en tegens van omzetting naar hydrocortison met je arts te bespreken. In zeldzame gevallen wordt dexamethason bij AGS (adrenogenitaal syndroom) toegepast, maar alleen onder strenge voorwaarden.

Tip 3: Stressdosis is echt nodig!

Veel aanstaande moeders zijn huiverig om een stressdosis te nemen bij koorts of ziekte. Toch is het juist extra belangrijk om dat wel te doen. Als je het achterwege laat dan loop je het risico om zelf erg ziek te worden van het cortisol-tekort en dat is niet goed voor jou en je kind.

Tip 4: Verhogen van de hydrocortison-dagdosis kan nodig zijn.

In het derde deel van de zwangerschap is het vaak nodig om de hydrocortison dagdosis iets te verhogen. Soms is dat ook nodig voor fludrocortison. De endocrinoloog zal dat goed in de gaten houden, bijvoorbeeld door je te vragen naar duizeligheid en vermoeidheid. Als je zelf het gevoel hebt continu ‘te laag’ te zitten, neem dan eerder contact op met de endocrinoloog

Tip 5: Wat nou bij zwangerschapsbraken?

De meest zwangeren merken wel het verschil tussen zwangerschapsbraken en braken door een bijniercrisis. Maar wat doe je met je hydrocortison in het geval van zwangerschapsbraken?

Moet je braken binnen 1 uur na hydrocortison-inname, dan adviseer ik om een nieuwe dosis hydrocortison in te nemen. Probeer het zwangerschapsbraken te minderen door vaak kleine beetjes te eten en vraag de gynaecoloog om advies. Zet het braken door, bel dan ook direct je endocrinoloog voor advies.

Tip 6: Bereid je goed voor op de bevalling!

Vanwege de medische risico’s en de benodigde medicatie zal de bevalling in principe in het ziekenhuis zijn. Een informatie-avond over de bevalling wordt in veel ziekenhuizen gegeven. Een zwangerschapscursus kan ook zinvol zijn. Je endocrinoloog zal adviezen geven over hoe de hydrocortison te verhogen vanaf het moment dat de weeën beginnen. Het is verstandig om deze informatie ook op papier te hebben, voor jou, je partner en voor de artsen, verpleegkundigen en verloskundigen die bij de bevalling zijn. En, niet vergeten, stop naast deze instructiebrief ook een reserve-voorraad hydrocortisontabletten in je tas! Zo weet je zeker dat je altijd voldoende hydrocortison beschikbaar hebt voor als het nodig is.