Home » Nieuws » Thermografie: niet geschikt voor diagnostiek, ook niet een klein beetje

Thermografie: niet geschikt voor diagnostiek, ook niet een klein beetje

Op maandagavond 8 mei 2023 is een uitzending geweest van het programma Radar. Eén van de items ging over thermografie. Thermografie wordt tegenwoordig o.a.  gebruikt wanneer mensen zich zorgen maken over hun gezondheid. Zij gaan daarvoor naar een speciale praktijk, dus niet naar de reguliere gezondheidzorg.

Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermografische camera: een camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood (normaal glas filtert IR-straling) en een detector die de golflengte analyseert.

Van thermografie is niet wetenschappelijk vastgesteld dat het betrouwbaar is in de zorgpraktijk.

De klant ontvangt een rapport naar aanleiding van het gesprek en de gemaakte foto’s, zo blijkt uit de uitzending van Radar. In deze rapportage worden mogelijke medische problemen genoemd, waaronder bijvoorbeeld bijnieruitputting.

Over bijnieruitputting is eerder gepubliceerd op deze site.

Bijnieruitputting wordt door de vereniging van Endocrinologen beschouwd als een onzinterm. Het is geen diagnose en het kan geen verklaring zijn van klachten die mensen mogelijk hebben.
De klachten kunnen wel degelijk reëel zijn. De klachten kunnen duiden op andere aandoeningen, die wel met deugdelijk medisch onderzoek zijn vast te stellen. Helaas niet altijd meteen of eenvoudig. Ook dat is een feit. Bijnieraandoeningen bijvoorbeeld kunnen zich kenmerken door een vertraagde of verlengde diagnosestelling.
Er zijn meer dan 7000 zeldzame aandoeningen en soms is het voor een arts als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Er is geen enkel bewijs dat thermografie mensen met klachten sneller helpt aan een valide verklaring voor deze klachten. Bijnieruitputting is zeker geen verklaring.

Bijnierschorsinsufficiëntie daarentegen is te bewijzen met gevalideerde diagnostische testen.


Bekijk de aflevering van Radar van 8 mei 2023


Lees de blog:
Bijnier burn out – Henri Timmers


Hoed u voor de hormoonmaffia – Ad Hermus