Home » Nood en spoed – Themapagina

Nood en spoed – Themapagina

Op een themapagina is relevante informatie verzameld. Het kan informatie van BijnierNET betreffen, informatie van een van de partners van BijnierNET of een andere organisatie, actief in de gezondheidszorg. 

Deze themapagina gaat over het voorkomen van een crisis en wat u, uw naasten of zorgverleners kunnen doen wanneer er sprake is van nood of spoed. 

Zelf doen

(zelfmanagement of co-management genoemd)

    • Let op: De kans op een crisis is groot bij een maag/darm-infectie waarbij je vaak moet overgeven en je ook diarree hebt. Bespreek altijd met je specialist wat je gedaan hebt en of er meer moet gebeuren.

Huisarts

    • Bijniergeenbijzaak.nl biedt een overzicht van materialen die door praktijkhouders/behandelaars aangeschaft kan worden en waar zij mensen met een bijnieraandoening op kunnen attenderen.
  • Bijnierpatienten ontvangen stressinstructies van hun endocrinoloog – internist. Deze zijn door BijnierNET en de beroepsverenigingen uniform vastgesteld voor de bijnierzorg in Nederland.

Voor meer achtergondinformatie, lees het artikel “Met een stem spreken…..”, gepubliceerd in het vaktijdschrift Endocrinologie en de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen – Bijnierschorsinsufficiëntie.  

  • Infografics geven in een oogopslag de essentie van complexe bijnieraandoeningen weer. Deze infografics zijn bedoeld voor patiënten, zorgverleners én mantelzorgers.
  • Veilig medicatiegebruik is belangrijk voor mensen met een bijnieraandoening. Vaak ontwikkelen zij ook andere aandoeningen waarvoor medicatie noodzakelijk is. Om de de kans op fouten te verkleinen zijn afspraken gemaakt over de kleur van tabletten.

Ambulance zorg en spoedeisende hulp medewerkers

Acute zorg

  Nieuw verschenen: artikel voor ambulancemedewerkers over bijnierschorsinsufficiëntie en acute zorgverlening. 


november 2021 is deze pagina bijgewerkt onder auspicien van het bestuur van BijnierNET.