Home » Medicatie – Themapagina » Hydrocortison

Wat is hydrocortison?

Hydrocortison is een geneesmiddel dat lijkt op het lichaamseigen bijnierschorshormoon cortisol . Het wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors dit niet of te weinig aanmaakt.

Wanneer wordt hydrocortison voorgeschreven?

Hoe wordt hydrocortison ingenomen/toegediend?

  • Mensen met bijnierschorsinsufficiëntie vervangen het bijnierschorshormoon cortisol met hydrocortison. Hydrocortison wordt als een tablet of capsule ingenomen.
  • Er bestaat ook hydrocortison in een zetpil of drank (spuit-speen voor baby’s).
  • De dosering van hydrocortison komt zo veel mogelijk overeen met wat de bijnieren normaal zelf ook zouden maken. Dit komt neer op 15-25 mg per dag. Dit wordt ook wel substitutie genoemd. De natuurlijke aanmaak van het bijnierschorshormoon cortisol vertoont een dagritme: in de vroege ochtend komt veel cortisol vrij en gedurende de dag steeds minder. De dosering wordt daarom meestal verdeeld over 2-4 innames per dag. De hoogste dosering wordt ’s ochtends ingenomen. Een voorbeeld is 10 mg in de ochtend, 5 mg in de middag en 5 mg in de avond.
  • Bij inspanning, ziekte of stress maakt de bijnierschors normaal gesproken veel meer cortisol aan. Mensen met bijnierschorsinsufficiëntie moeten bij ziekte, hevige stress of bij ingrepen meer hydrocortison innemen.
  • Patiënten die gebruiken maken van een medicijnrol hebben van de voorschrijvend arts een extra recept nodig voor het verkrijgen van een potje extra tabletten of capsules hydrocortison, die nodig zijn i.v.m. stresssituaties.
  • Bij een dreigende bijniercrisis (addisoncrisis) wordt hydrocortison in de spier (i.m.), via een infuus (i.v.) of onder de huid (s.c.) met een injectie (zie animatie) toegediend.

Meer informatie

Patiënten ontvangen instructies van de internist- endocrinoloog over de hoeveelheid hydrocortison zijn moeten innemen. De geadviseerde dosering wordt in overleg tussen de arts en de patient vastgesteld. De instructies zijn gebaseerd op 30 jaar onderzoek en praktijkervaringen.

In 2016 is een onderzoeksverslag verschenen met waarbij vooral naar korte termijn effecten op de kwaliteit van leven van patiënten is gekeken met nieuwe inzichten. In een blog is over dit onderzoek geschreven door André van Beek, endocrinoloog. 

In 2022 zijn in een onderzoeksverslag de lange termijneffecten van glucocorticoïden op de hersenen beschreven. In een blog heeft Alies Dekkers kort uitleg gegeven.