Home » Medicatie – Themapagina » Spuit-speen voor baby’s, peuters en kleuters

Spuit-speen en hydrocortison

Deze pagina geeft informatie over de spuit-speen om baby’s, peuters en kleuters hun medicatie te geven. De drankje met hydrocortison is verkrijgbaar met een bananensmaak. 

Spuit-speen

Voor baby’s en peuters met bijnierschorsinsufficiëntie is het belangrijk om regelmatig en verspreid over de dag hydrocortison te krijgen. Ook ’s nachts. De spuit-speen helpt ouders daarbij. 

“Het leven werd met de spuit-speen een stuk eenvoudiger.”

Ervaring van een vader

Atmô Callemeijn, vader van een net geboren zoon, broedde op een oplossing.

Want, het was toch een gedoe om hun baby de fles te geven. Atmô legde allereerst de baby op zijn ruggetje op zijn bovenbenen met in de ene hand de melkfles en in de andere hand een spuitje met hydrocortison opgelost in melk. “En dan maar hopen dat alles door onze Milo werd doorgeslikt. En wat als er weer een beetje werd uitgespuugd? Heeft hij wel genoeg gehad?” Zo kwam Atmô op het een idee een speciale speen te ontwikkelen, want dit kon toch anders?!?

Hydrocortison-drankje met bananensmaak

Sinds juli 2016 hoeven ouders van hele jonge kinderen die medicatie gebruiken letterlijk ‘niet meer te worstelen’ met de tabletjes hydrocortison. Twee “bereiders” (Pharmaline en de Magistrale Bereider) hebben een ‘hydrocortison in oplossing’ gemaakt. Deze drank heeft een bananensmaakje. De oplossing van 1mg hydrocortison per milliliter (mg/ml) kan door de apotheek worden besteld en is na openen circa 1 maand houdbaar. Het drankje heeft een bananensmaak om de onaangename en bittere (na)smaak te maskeren.

Let op dat er duidelijk op het recept voor het hydrocortison-drankje staat:

  • naam van het medicijn
  • de dosering
  • de sterkte
  • toedieningsvorm
  • Z-indexnr. 16118588.

“Een periode van breken en vermalen van de tabletten hydrocortison, geroerd door yoghurt of vla, is beëindigd.”

“Het geven van de medicatie gaat met de spuit-speen als een trein! Zelfs in de nacht, je geeft de speen en de baby start met de zuigreflex en het zit erin.”

Hoe werkt het?

De spuit-speen bestaat uit twee delen. Het spuitje kan los worden gemaakt van de speen.

Met het spuitje wordt de juiste hoeveelheid hydrocortison-drankje opgezogen. Vervolgens wordt deze bevestigd op de speen. Door het drankje door de spuit te duwen kan het kind het drankje uit de speen zuigen.

Er blijft geen werkzame stof achter in de spuit of in de speen.

 

“Uit de testen in het ziekenhuis blijkt dat Milo de benodigde medicatie daadwerkelijk binnenkrijgt. Het werkt super, wij zijn superblij!”

 

“We gaven de flesvoeding in tweeën: eerst 10 ml met de hydrocortison erin en als die opgedronken was, dan de rest van de voeding. Nu gaat het veel sneller.”

Een aantal ouders hebben de speen in gebruik en zijn zeer enthousiast.

 

De wat grotere “kleine mensen” kunnen ook zelf het drankje innemen. 

 

Bestellen

Bestellen?

De spuit-speen is te bestellen bij de Bijniervereniging NVACP via de online winkel: https://bijniervereniging-nvacp.nl/winkel/.

Producteigenschappen hydrocortison-drankje

Hydrocortison drank 1 mg/ml wordt gemaakt met Hydrocortison dinatriumfosfaat. Dit is een oplosbare vorm van hydrocortison.

Doordat de drank met een fosfaatbuffer op pH wordt gebracht, blijft de hydrocortison in oplossing en stabiel. Wel is het belangrijk de drank bij kamertemperatuur te blijven bewaren.

Vooraf schudden is dus niet nodig, de sterkte blijft constant.

De hydrocortisondrank 1mg/ml (100ml) is houdbaar 1 jaar bij kamertemperatuur, na openen 30 dagen, smaak: banaan. 

Z-indexnr. 16118588