Home » Blog » Bijnierchirurgie is maatwerk – Hans Langenhuijsen

Bijnierchirurgie is maatwerk – Hans Langenhuijsen

dr. Hans Langenhuijsen is uroloog en gespecialiseerd in laparoscopie, robotchirurgie en endourologie. Hans is werkzaam voor het Radboudumc te Nijmegen.

In 2011 bezocht ik een chirurgische kliniek in Essen en zag ik professor dr. Walz een minimaal invasieve retroperitoneale bijnieroperatie uitvoeren. Ik was onder de indruk van de manier waarop zijn team als een geoliede machine de operatie uitvoerde.

De resultaten die zij bereikten waren zowel in aantal (rond de 50 bijnieroperaties per jaar) als wat betreft snelheid, veiligheid en het snelle herstel van de patiënt uniek. Met die ontwikkelingen wilde ik ook graag wat gaan doen. En zo geschiedde. Tot dan toe opereerden we de bijnieren met een kijkoperatietechniek via de vrije buikholte. De retroperitoneale techniek (letterlijk: achter de vrije buikholte, lees: via de rugzijde) die ik in Essen leerde, heb ik meegenomen naar Nijmegen en daar verder uitgebouwd. Inmiddels hebben we hier flink wat ervaring mee en zijn wij met 80 bijnieroperaties per jaar een van de grootste Europese centra voor bijnierchirurgie geworden.

Type “invasieve retroperitoneale bijnieroperatie walz” in het zoekvenster van Youtube en u kunt professor Walz aan het werk zien. Voor wie dat wil. De spreektaal is Duits, overigens.

Maatwerk

Bijnieroperatie Langehuijsen
foto: Frank Muller

Het merendeel van de operaties voeren we retroperitoneaal uit, maar we maken steeds per patiënt een keuze voor een operatietechniek die het beste bij deze patiënt past. Hierbij spelen factoren als postuur, eerdere operaties en het
soort bijniertumor een rol. Zo hebben we in de tijd geleerd dat we bij de klassieke bijnierverwijdering van beide bijnieren met een kijkoperatie via de buikholte de patiënt tussentijds moeten draaien. Echter, via de retroperitoneale weg hoeft dat niet en dat scheelt aanzienlijk in operatietijd en herstel terwijl de techniek net zo veilig kan worden uitgevoerd.
Momenteel doen wij onderzoek naar beeldvormende technieken ten tijde van en rondom de operatie, op termijn kunnen die er mogelijk aan bijdragen dat de tumor selectief kan worden verwijderd zodat wellicht in de toekomst niet de gehele bijnier meer hoeft te worden weggehaald.
Kortom, er zijn veel ontwikkelingen rondom de bijnierchirurgie.