Home » Goede Vraag » Goede vraag over de stressinstructies

Goede vraag over de stressinstructies

Mensen die van hydrocortison afhankelijk zijn hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Instructies krijgen over hoe om te gaan met stress is belangrijk.  Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Themapagina over corona-virus

Nederland is in de ban is van het corona-virus. Dit kan onrust of spanning met zich meebrengen. Van mensen met bijnierschorsinsufficiëntie wordt meer gevraagd zelf te handelen aan de hand van de ontvangen stressinstructies. Maar eens geleerd, betekent nog niet, direct goed toegepast.

Er blijkt bij mensen onzekerheid te zijn, juist nu de vaste artsen niet meer zo eenvoudig te bereiken zijn. Teveel hydrocortison gedurende een lange periode is niet goed voor je, maar teweinig ook niet! Er is dus twijfel of je het wel goed doet. Dat is heel logisch!

De volgende vraag kwam binnen van iemand die bijnierschorsinsufficientie heeft.

Vraag: Het nieuws en de zorgen over het corona-virus overdonderen me, moet ik extra hydrocortison nemen?

Antwoord:

Het antwoord op deze vraag is voor iedere patiënt anders.

Het basisprincipe is dat NIET wordt opgehoogd. Tegelijkertijd is dat niet het hele antwoord.

In deze verwarrende tijden is het zaak de geest rustig te houden. Dat is niet eenvoudig.

Geest rustig houden

Het uitvoeren van stressverlagende activiteiten kan daar zeer behulpzaam in zijn. Wat precies rustgevend werkt is natuurlijk per persoon verschillend. Wat u bijvoorbeeld kunt doen:

 • Zoek afleiding door bijvoorbeeld een leuke film te kijken of een boek te lezen.
 • Maak een wandeling, als u naar buiten kunt.
 • Doe yoga-, mindfulness- of meditatie-oefeningen.
 • Bereid een heerlijke maaltijd voor u en de uwen en geniet daarvan.
 • Let op het gebruik van alcoholische dranken.
 • Kies zorgvuldig uw activiteiten: kies eerder voor ‘energiegevers’, dan ‘energienemers’.
 • Zorg dat u goed slaapt.

Ophogen?

Mensen met een bijnieraandoening hebben geleerd goed naar hun lichaam te luisteren. Lukt het niet de gedachten rustig te houden. Ontstaan er toch klachten die passen bij bijnierschorsinsufficiëntie, dan is het een verstandig 2,5 of 5 mg hydrocortison extra te nemen per dag.

Luisterend oor

Een luisterend oor kan helpen. Zoek contact met een lotgenoot. Bel dan het telefoonteam van de Bijniervereniging NVACP of de Nederlandse Hypofyse Stichting voor een belafspraak. Bel daarvoor 0800-6822765 (Bijniervereniging) of 06-23257840 (Hypofyse).

Zelf doen

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. U kunt het écht zelf!

Bekijk zo nodig:

Animatie Bijniercrisis                                    Animatie Noodinjectie

7 reacties

 1. Muriël Marks zegt:

  Dank voor de uitgebreide info en al jullie werk!
  Heb deze handige mail ook naar partner gestuurd, zodat hij ook op de hoogte is. Misschien iets waar niet iedereen aan denkt.

 2. yvette damhuis zegt:

  ” Mensen die van hydrocortison afhankelijk zijn hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist.”
  Dat is een aanname en zou zo moeten zijn maar is, o.a. bij mij, niet gebeurd.
  Waar vind ik uitgebreide info mbt de stress-instructies? En word er verstaan onder stress en traumatisch?
  Na 12 jaar voor achterlijk versleten te zijn is dat nl heel moeilijk om in te schatten met een lichaam wat ik geleerd heb te negeren (t zat tussen mn oren)… Daarnaast ben ik ook nog eens asymptomatisch.

  Wie weet waar ik voor uitgebreide hulp terecht kan?

  • Jacqueline zegt:

   Beste Yvette,
   Stressinstructies gaan over 1. theorie en 2. prikinstructies.
   1. Op de website van BijnierNET staat de themapagina Stressinstructies. https://www.bijniernet.nl/medicatie-themapagina/stressinstructies/ Daar staat veel informatie. Er staan teksten, flyers, animaties en video. Ook zijn er mini-docu’s met uitgebreide vraaggesprekken met mensen die een bijnier aandoening hebben. U kunt ook contact zoeken met het telefoonteam van de Bijniervereniging NVACP. 0800-6822765
   2. De verpleegkundig specialist of de behandelend arts geven u stressinstructies. Dat is geen aanname maar afspraak en u kunt er naar vragen. Bel daarvoor de afdeling endocrinologie van het centrum waar u behandeld wordt.
   Kunt u hiermee uit de voeten?

   Loopt u vast dan mailt u uw vragen naar info@bijniernet.nl.

Reacties zijn gesloten.