Home » Blog » Het syndroom van Cushing: meer dan alleen een dikke buik – Sean Roerink

Het syndroom van Cushing: meer dan alleen een dikke buik – Sean Roerink

Sean Roerink, internist in opleiding en onderzoeker, werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het Radboudumc, afdeling Interne Geneeskunde, sectie Endocrinologie in Nijmegen.

Een van de bekendste symptomen van het syndroom van Cushing is het stapelen van vet in de buikregio. Dit vet kan onderhuids zitten, maar lijkt bij patiënten met het syndroom van Cushing vooral rondom de organen in de buik te zitten. Groei van vetweefsel kan optreden door toename van het aantal vetcellen (hyperplasie) of toename van de omvang van de individuele vetcellen (hypertrofie). Deze beiden vormen komen voor bij obesitas. Een recente studie vanuit de afdeling endocriene ziekten van het RadboudUMC toont aan dat er bij het syndroom van Cushing vooral sprake in van hypertrofie van de vetcellen (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28594137) en niet van hyperplasie zoals bij obesitas. In deze studie zijn stukjes vetweefsel uit de buik van 10 patiënten met het syndroom van Cushing vergeleken met stukjes vetweefsel van 10 gezonde vrijwilligers van dezelfde leeftijd, geslacht en gewicht.

Het feit dat de groei in het vetweefsel bij de patiënten vooral lijkt te bestaan uit hypertrofie is erg belangrijk, omdat we weten dat deze manier van vetcelgroei samenhangt met het aantrekken van ontstekingscellen (macrofagen) in het vetweefsel. Dit hebben we ook aangetoond in onze studie. Deze ontstekingscellen kunnen stoffen uitscheiden waarvan we weten dat ze kunnen leiden tot bijkomende ziekten zoals verstoorde vetwaarden in het bloed (cholesterol/triglyceriden), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ook gaan de vetcellen zelf veranderde hoeveelheden vethormonen (leptine & adiponectine) uitscheiden die ook een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van de eerder genoemde ziekten. Van deze bijkomende ziekten weten we dat ze vaker voorkomen bij mensen met het syndroom van Cushing of mensen die het syndroom van Cushing hebben gehad.

Afbeelding uit de Infografic over het syndroom van Cushing.

Van verstoorde vetwaarden in het bloed (cholesterol/triglyceriden), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte weten we dat ze een groot effect kunnen hebben op de gezondheid op lange termijn en dat ze de levensduur zelfs kunnen verkorten. Daarom is het voor patiënten met het syndroom van Cushing extra belangrijk dat we aandacht besteden aan deze bijkomende ziekten en dat we dezen goed behandelen. Gelukkig is er goede medicatie beschikbaar om de vetwaarden in het bloed, de hoge bloeddruk en de hoge bloedsuikers weer te corrigeren. Naast medicatie is ook lichaamsbeweging een belangrijk middel om deze ziekten te lijf te gaan.

Na genezing van het syndroom van Cushing kunnen de bijkomende ziekten blijven bestaan en soms is het noodzakelijk dezen te blijven behandelen. Dagelijks slikken van medicatie en aandacht blijven besteden aan lichaamsbeweging kost veel inzet van de (ex)patiënt, maar betaalt zich uiteindelijk uit in minder complicaties op lange termijn.

Wij zijn ons er van bewust dat lichaamsbeweging na genezing van het syndroom van Cushing niet altijd even gemakkelijk is, omdat er vaak langdurig sprake is van vermoeidheid. Sinds enkele jaren zijn wij bezig om uit te zoeken hoe dit precies komt. Momenteel zijn wij bezig met de afronden van een onderzoek naar dit onderwerp. In een nieuw blog begin volgend jaar hoop ik te kunnen melden wat de uitkomsten hiervan zijn!

Via deze weg wil ik alle deelnemers aan onze onderzoeken nogmaals hartelijk danken voor hun inzet!

7 reacties

  1. Albert de romijn zegt:

    Goedendag . Ik heb uw artikel gelezen . Nu is mijn vraag . Heeft dit ook met acromegalie te maken? . Ikzelf ben 138 kg .en heb ook centrale morbide . Ik heb ook erg veel last van mijn gewrichten zoals schouders, knieën en rug . Ik ben de afgelopen jaren 6 cm gekrompen. Dus osteoporose en artrose. Erg vervelend. Zoals u wel weet heeft dit ,op mijn kwaliteit van leven , erg te verduren . Ik ben in 1989 geopereerd in het LUMC aan de hypofyse. Toen was ik 22. Bewegen is voor mijn funest . Trap lopen een crime. Daarbij regelmatig last van evenwicht stoornis . Ik slaap met een masker op . (CPAP). Verschillende medicatie. Overdag nog steeds erg moe ivm pijn . Ik blijf nog steeds onder controle bij een specialist. De uitslagen zijn nog steeds in oorde .
    Ik zou best wat willen afvallen maar dat is ONTZETTEND moeilijk voor mijn . U ziet het .ik kan nog een tijd doorgaan . Kunt u mijn wat meer informatie opsturen? Mvg albert de romijn

  2. Alida noordzij zegt:

    Zaterdagavond 19 augustus een uitgebreid item in “Een vandaag” over over obesitas met Liesbeth van Rossem, arts en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
    ,,Te veel eten en te weinig bewegen zijn absoluut niet de enige oorzaken. We hebben de laatste tijd veel meer verborgen dikmakers ontdekt.”

  3. Sean Roerink zegt:

    Beste heer de Romijn,

    In het beschreven onderzoek hebben wij alleen gekeken naar mensen met het syndroom van Cushing. Op basis van dit onderzoek valt dus weinig te zeggen over acromegalie. Wel weten we uit eerder onderzoek dat acromegalie uitgebreide effecten kan hebben op de gewrichten zoals u beschrijft. Ook slaapapneu kan een gevolg zijn van acromegalie, maar ook van overgewicht. Erg vervelend te lezen dat dit zoveel invloed heeft op uw dagelijks leven. Ik kan me voorstellen dat bewegen voor u erg moeilijk is met uw gewrichtsklachten. Ik wil u adviseren uw klachten te bespreken met uw huidige specialist om te bekijken of er oplossingen mogelijk zijn die bij u passen.

    vriendelijke groeten,
    Sean Roerink

  4. Anita Herle zegt:

    Hoi ik had ook een vraag. Ik ben in maart 2016 geopereerd aan het Syndroom van Cushing de stress tumor zat in mijn long. Ze hebben een kwart van mijn long weggehaald. Deze stresshormoon heeft er voor gezorgt dat ik 3200 m mol aan cortisol in mijn bloed had zitten zeer hoog dus. Ze hebben toen de hydrocortison hoog ingezet. Ben nu nog steeds aan het afbouwen zit momenteel op 12,5 – 5 – 0. Eind augustus ben ik klaar. Ik heb heel veel klachten van het afbouwen o.a. veel misselijk de extreme vermoeidheid en concentratie stoornis vergeetachtigheid en vreselijke pijnen in mijn spieren staan hoog in het vaandel. Mijn vraag is eigenlijk is dit normaal zolang je aan het afbouwen bent en wordt dat wel minder want eigenlijk ben je elke dag aan het overleven op deze manier. Mijn buik en mijn gezicht zijn ook best nog wel dik wordt dat ooit nog minder en wat kan ik daar zelf nog wat aan doen. Alvast bedankt voor het lezen.

  5. Gerrie van Ee zegt:

    Wat ben ik blij met dit artikel. Ik ben 70 jaar ,en op mijn 38 ste is mijn hypofyse geheel verwijderd. Dit wegens de ziekte van cushing. De hypofyse was verpulverd. Ik heb goede en slechte dagen, maar kan er aardig mee leven. Dit artikel gaat ook over vermoeidheid na de operatie… Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie eind resultaat. Vermoeidheid na de operatie brengt vaak onbegrip….

  6. Marianne A zegt:

    Mijn man heeft een enorm dikke buik Verder is hij niet te dik en hij weegt 78 kg. Waar komt die buik vandaan.

  7. geraldina naaktgeboren zegt:

    hoii ik ben in een maand flink wat afgevallen (12 kilo).
    ik had eerst enorme overgewicht en dat is nu al een stuk minder.
    een paar tips:
    -honger je zelf niet uit maar zorg ook dat je niet te veel eet op een dag, ongezoute noten zijn erg goed en fruit is ook goed.
    – geef niet op en zoek een soort coach om je te helpen
    – je kan bijv om de dag gaan sporten in een sportschool of heerlijk is de buitenlucht
    ik hoop dat je wel geld hebt want als je afvalt moet je nieuwe broeken kopen 😉

    groetjes geraldina naaktgeboren

Reacties zijn gesloten.

Andere blogs van deze auteur: