Home » Blog » Hoezo worden mijn medicijnen niet vergoed?! – Esther Groenhuijzen

Hoezo worden mijn medicijnen niet vergoed?! – Esther Groenhuijzen

Esther Groenhuijzen is moeder van een dochter met een bijnieraandoening.

Nederland is een prachtig zorgland! Kinderen zijn gratis verzekerd tot hun 18e. Daarna mogen ze zelf hun ziektekostenpremie gaan ophoesten. Gelukkig krijgen ze nog een tegemoetkoming in de vorm van zorgtoeslag. Hoe aantrekkelijk is het om juist dan de goedkoopste zorgverzekering te nemen als student? Echter, wanneer je een levensbedreigende bijnieraandoening hebt, is het toch prettig om goed verzekerd te zijn. Dus: basisverzekering met aanvullende modules van € 114,00 per maand en een eigen risico van € 385,00 per jaar. Voor een student een hoop geld! Dat eigen risico gaat er sowieso ieder jaar aan medicijngebruik doorheen. En dat vond mijn dochter onterecht gezien haar financiële situatie.

Als student Rechtsgeleerdheid een mooie uitdaging om hier eens een zaak van te maken. Twee vliegen in één klap. In 2014 heeft zij het CAK meerdere keren aangeschreven. Telkens werd haar verzoek voor vergoeding afgewezen. Het bekende ‘van het kastje naar de muur’. Chronische bijnierschorsinsufficiëntie staat gewoonweg niet op het lijstje.

In 2015 heeft ze van haar zorgverzekering te horen gekregen dat ze dit via de gemeente moet regelen i.v.m. de wetswijziging. Ook hier is haar verzoek om vergoeding afgewezen. Wederom bezwaar aangetekend en weer afgewezen.

Een paar maanden geleden is ze in beroep gegaan tegen de afwijzing. Na 3 jaar volhouden wordt haar zaak op 5 juli aanstaande in de rechtbank behandeld. Heel benieuwd wat daar uit komt! Kijken of rechtvaardigheid nog bestaat om een patiënt die afhankelijk is van medicijnen enigszins financieel tegemoet te komen. Misschien dat de aanhouder wint…

Esther Groenhuijzen

 

Eén reactie

 1. Alida noordzij zegt:

  Helaas is deze laatste beroepsprocedure ook afgewezen door de rechtbank.
  Motivering: . Iedere Nederlander moet ongeacht aandoening/behandeling/medicijngebruik het eigen risico van € 385,00 betalen. Hier wordt geen uitzondering op gemaakt.
  Mocht een patiënt boven het eigen risico uitkomen voor bijvoorbeeld medicijngebruik, dan kan per gemeente bijzondere bijstand aangevraagd worden. In het geval van de gemeente Utrecht zou dit max € 200,00 per jaar zijn.
  Uiteraard is die ondersteuning afhankelijk van het inkomen, bij een student is dit dus laag.
  Duidelijk werd dat de dochter van Esther verkeerd was voorgelicht door iemand bij de gemeente. Zij had wil degelijk recht op bijzondere bijstand.

Reacties zijn gesloten.