Home » Blog » De mens en de ziekte – Mireille Serlie

De mens en de ziekte – Mireille Serlie

Een 50-jarige patiënte bezoekt mijn spreekuur in verband met een bijnierinsufficiëntie. Ik lees het elektronisch patiënten dossier van tevoren door en controleer alvast de bloeduitslagen. Alles ziet er fantastisch uit. Ik roep haar binnen en ze oogt wat gedeprimeerd. Ik denk dat ze misschien nerveus is voor de bloeduitslagen. Ze had me van tevoren een email gestuurd dat ze zich niet zo goed voelde. Ik vertel haar het goede nieuws, “de uitslagen zijn prima”, meet de bloeddruk en complimenteer haar met het goede resultaat. Mijn positieve nieuwsboodschap heeft geen effect op haar zichtbaar gedrukte stemming. Ik vraag haar of ze zich ergens zorgen over maakt.

bright close up of male doctor with stethoscope

Tranen. Ze zit al jaren niet lekker in haar vel, is zo moe en kan zich niet goed concentreren. Onderzoek via de huisarts leverde niets op en het bloedonderzoek tijdens haar controles bij mij zijn ook altijd in orde. Ze heeft haar klachten altijd toegeschreven aan drukte op het werk, het gezin, het drukke leven in het algemeen. Ik leg haar uit dat onze behandeling nog steeds verre van optimaal is, dat cortisol een natuurlijk ritme over de dag en nacht heeft en dat wij dat met de huidige medicatie maar matig kunnen nabootsen. En ik geef toe dat uitstekende resultaten in het bloed helemaal geen garantie is voor een goede kwaliteit van leven. Ze knikt en zegt “dat dacht ik al”. Mijn uitleg stelt haar gerust. Het wordt er niet beter, maar wel duidelijker van.

Het gesprek zet me aan het denken. Hoeveel aandacht besteden wij tijdens een consult nou eigenlijk aan kwaliteit van leven? Hoe vaak laten wij onze behandeling sturen door kwaliteit van leven van de patiënt? Ik besluit nog eens de literatuur in te duiken. Meerdere studies hebben aangetoond dat kwaliteit van leven lager is in deze patiëntengroep. Een duidelijk overzicht hierover is vorig jaar gepubliceerd (Johannsson G et al. Clin Endocrinol 2015 Jan;82(1):2-11). Patiënten hier actief over voorlichten neemt een hoop onrust, onzekerheid en misschien ook wel onvrede weg denk ik.
Het zou mooi zijn als we dit voor de huidige Nederlandse situatie eens in kaart zouden brengen om er achter te komen hoe het echt met onze patiënten gaat.

Mireille Serlie, internist en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum.

 

5 reacties

 1. W Hoving zegt:

  Dit is de spijker op zijn kop
  Alles is goed waarden zijn super
  maar dokter ik voel mij zo slecht
  waar om begrijpt niemand mij
  Denk ik vaak
  wil het wel uit schreuwen
  maar er wordt niet geluisterd
  De artsen zouden echt meer moeten luisteren
  en niet in hokjes denken
  Gr Willemien

  • Gr , Trijnie. zegt:

   Voel met je mee ! Je gaat steeds maar weer naar de controles . Bloedwaarden goed !! Maar ondertussen voel je je ronduit belabberd ! Hoezo goede kwaliteit van leven !! En dan krijg je na een verhuizing ook nog eens huisartsen , die totaal niet geintereseerd zijn Cushing !!!!!

 2. Margot Ekhart zegt:

  Beste mevrouw Serlie,
  De Bijniervereniging NVACP heeft enige jaren geleden (2009?) door NIVEL een onderzoek laten verrichten naar de impact van Addison, Cushing en AGS op o.a. QoL (Quality of Life = kwaliteit van leven).
  De groep Conn/PHA-patiënten bleek – toen – te klein om in te onderzoeken. Zie hier: http://www.nvacp.nl/page/Medisch/Onderzoek/Nivel-Impact-ziekte
  De impact van ziekte op deze patiëntengroep is dus al eens in kaart gebracht. Misschien moet het opnieuw eens onderzocht worden, maar misschien valt te bezien of de resultaten van dit NIVEL-rapport nog gelden. Anders wordt er m.i. mogelijk dubbel onderzoek gedaan en dat zou zonde van het geld en de inspanning zijn.
  Vriendelijke groet,
  Margot Ekhart
  vrijwilliger bij Bijniervereniging NVACP
  o.a. Werkgroep Conn/PHA
  beheerder Faceboekpagina’s

Reacties zijn gesloten.