Home » Nieuws » Lareb: “Bijwerkingen bij hydrocortison preparaten bereid door apothekers”

Lareb: “Bijwerkingen bij hydrocortison preparaten bereid door apothekers”

Op 11 mei jl publiceerde Bijwerkingencentrum Lareb een nieuwsbericht over geregistreerde bijwerkingen bij hydrocortison preparaten gemaakt door apothekers. Meldingen gaan over capsules en tabletten. Er zijn acht meldingen gedaan in een periode van 22 september 2014 en 4 februari 2020. De bijwerkingen betroffen o.a. het ontstaan van een Addison crisis (bijniercrisis).

Bijwerkingencentrum Lareb meldt: “De bijwerkingen werden niet specifiek bij één product gemeld maar bij verschillende bereidingen door apothekers. Deze bereidingen gemaakt door één apotheker, worden vervolgens afgeleverd aan andere apothekers (collegiaal doorgeleverde bereiding). Met name bij het wisselen tussen producten bereidt door verschillende apotheken, werden bijwerkingen gemeld. Bij vier patiënten ontstond hierdoor een Addison crisis wat kan leiden tot een levensbedreigende situatie van lage bloeddruk, lage bloedsuikers en coma.
Bij het geregistreerde Hydrocortisonproduct van Tiofarma, werden twee meldingen gedaan van problemen met de breukstreep.”

In maart 2020 heeft het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hydrocortison tabletten in de sterktes van 1, 5 en 10 mg geregistreerd, zoals wij u gemeld hebben op 23 april 2020.

Ervaart u (patiënt, apotheker, voorschrijver) problemen bij de aflevering, het voorschrijven of het gebruik van hydrocortison, laat het weten. Uitsluitend samen kunnen we de behandeling van mensen die van hydrocortison afhankelijk zijn verbeteren, zoals afgesproken in de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen.


Meldpunt bijwerkingen van Lareb


Meldpunt Medicatie voor vragen of problemen


Themapagina Medicatie


3 reacties

 1. Jan Strous zegt:

  Vraag: als er 10mg hydrocortison tabletten gemaakt worden, waarom worden deze niet meer geleverd?
  Ben in 2 jaar tijd van 20 mg naar 10 mg, nu al half jaar naar 5 m tabletten gegaan.
  Krijg nu 540 5mg tabletten per 3 maanden, elke dag 6 tabletten.
  Het is geen ramp om zo’n hoeveelheid tabletten te slikken, maar als 10 mg wel nog wordt gemaakt en geleverd, waarom heeft mijn apotheek (Benu) ze dan niet meer??

  • Johan Beun zegt:

   Geachte heer Strous, beste Jan,
   BijnierNET kan geen antwoord geven op de vraag wat uw apotheker vindt of doet met zijn/haar bestellingen van Hydrocortison tabletten. Ga a.u.b. met hem/haar in gesprek. Er zijn anno vandaag vier soorten geregistreerde hydrocortison tabletten beschikbaar: 20 Mg van de fabrikant Tiofarma, 10 Mg/5Mg en 1Mg van de firma AcePharmaceuticals in Zeewolde. Indien u wilt dat wij uw apotheker bellen, laat ons dat dan even weten via de mail “COOR@BIJNIERNET.NL” . Als het allemaal niet lukt met uw apotheek, overweeg dan te kijken bij ons project ENDO-Apotheek; http://www.endo-apotheek.nl. Daar krijgt u wat uw arts u voorschrijft.

 2. Hanneke Wittekoek zegt:

  Ik ben door een hypofyse tumor afhankelijk van Hydrocortison tabletten. Sinds een paar maanden levert mijn apotheek allee nog het merk Acecort. Nu heb ik hierdoor veel meer last van heftige pijn in de maag en problemen met eten.
  Na contact met apotheek beweerd deze dat die eerdere cortison tabletten niet meer geproduceerd worden. Heeft u tips voor verdere aanpak van mijn probleem? Vriendelijke groetjes!

Reacties zijn gesloten.