Home » Blog » Corona-update – Hedi Claahsen

Corona-update – Hedi Claahsen

Hedi Claahsen is kinderarts-endocrinoloog bij het Radboudumc en bestuurslid bij BijnierNET

De coronatijd is een bijzondere tijd. Wij worden gewaarschuwd voor de gevaren van een corona-infectie en krijgen adviezen over hoe we ons moeten beschermen tegen een virus, dat we nog onvoldoende kennen en waarvan we niet weten welke gevolgen een infectie kan hebben. “Social distance”, handen wassen en vooral zo veel mogelijk thuis blijven zijn de belangrijkste adviezen in deze dagen en weken. En deze maatregelen bleken effectief. Minder zieken, minder ziekenhuisopnamen waardoor eindelijk heel voorzichtig ook weer meer vrijheid mogelijk wordt. Maar velen van ons vragen zich af: hoe lang moet dit nog duren? Wanneer mag ik weer bij mijn familie op bezoek en wanneer mogen onze kinderen weer naar school?

De update is bedoeld voor ouders van kinderen met bijnierschorsinsufficiëntie.

 

Wij weten dat veel ouders van kinderen met bijnierinsufficiëntie hier onzeker over zijn. Heeft mijn kind een extra risico om een corona-infectie te krijgen en als mijn kind ziek wordt hoe is dan het beloop? Moet ik mijn kind extra beschermen? Extra stressmedicatie? Begrijpelijke vragen waar ook het bestuur van BijnierNET over heeft nagedacht.

Minder klachten

In het algemeen blijkt dat een corona-infectie bij kinderen veel minder klachten geeft. En gelukkig is er tot nu toe ook geen bewijs dat kinderen en jongeren met bijnierinsufficiëntie sneller een corona- infectie kunnen krijgen of een ernstiger beloop kunnen hebben. Uiteraard moet hierbij worden bedacht dat Covid-19 een geheel nieuw ziektebeeld is en dat nog veel aspecten van deze ziekte onbekend zijn. Maar de ervaring van de afgelopen maanden zijn heel gunstig:

RIVM Vragen en antwoorden over kinderen

Een recente enquête bij de Nederlandse centra voor kinderendocrinologie liet zien dat er tot nu toe GEEN enkel kind met een bijnierschorsinsufficiëntie in Nederland bekend is met de ziekte COVID 19.

Dit geeft hoop en is ook voor de kinderendocrinologen een hele geruststelling. Kinderen met bijnierschorsinsufficiëntie moeten zich zoals alle andere kinderen ook houden aan de regels die door het RIVM worden opgesteld maar er zijn geen strengere maatregelen nodig. Ook geen extra stressschema.

Standpunt

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een standpunt uitgebracht voor kinderen in het algemeen en kinderen met een chronische ziekte, dat ook door de Nederlandse kinderendocrinologen wordt ondersteund. Ook hierin worden geen extra maatregelen geadviseerd.

Standpunt Coronavirus (COVID-19) en kinderen

Tegelijkertijd waarschuwt Károl Illy, kinderarts en voorzitter van de NVK en het NVK-COVID-19-team, voor een langdurige quarantaine van kinderen met een chronische ziekte en hun zussen en broers om kwetsbare familieleden tegen het coronavirus te beschermen. Hij stelt:

‘Kinderen spelen een verwaarloosbare rol bij de verspreiding van het coronavirus. […] We gaan het virus nog lang bij ons houden en we zullen moeten voorkomen dat die kinderen nog maanden, misschien wel een jaar thuisblijven. Dat is niet nodig en schadelijk voor de kinderen.’

In het NOS Journaal van vrijdag 15 mei bracht Annemarie van Rossum, kinderarts – infectioloog/immunoloog dezelfde boodschap:

“Kinderen kunnen gewoon weer naar school, óók de kinderen met een onderliggende aandoening.”

Voor nu zijn we gerust en we blijven alert

Voor nu kunnen we als bestuur van BijnierNET dus gerust zijn en deze boodschappen blijven uitdragen aan de kinderen en ouders. Wij blijven alert en houden de actuele ontwikkelingen in de gaten. Daar kunt u van verzekerd zijn!


NOS.nl – Stuur kinderen gewoon naar school zeggen kinderartsen


NOS Radio 1 journaal – Kinderarts over terugkeer naar school


Kinderen kunnen gewoon weer lekker naar school – op 2:11 minuut

Eén reactie

  1. Saskia de Haan zegt:

    Wat fijn dat jullie de vinger aan Saskia de Haan de pols houden. Het lijkt me zo lastig voor ouders met kinderen met deze aandoeningen. Ik vind h eet zelfs lastig bij mij als volwassene. Respect voor al uw werk en dank daarvoor.

Reacties zijn gesloten.