Home » Nieuws » Onderzoeker maakt sneltest laaggeletterdheid

Onderzoeker maakt sneltest laaggeletterdheid

laaggeletterdheid_gezondheidDe Hogeschool van Amsterdam gaat een screeningsinstrument ontwikkelen waarmee ziekenhuizen en zorginstellingen binnen drie minuten een indicatie hebben of iemand laaggeletterd is. Laaggeletterdheid kost de gezondheidszorg jaarlijks zo’n 127 miljoen.

Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland begrijpen medicijnvoorschriften niet goed, omdat zij moeite hebben met lezen en schrijven. HvA-onderzoeker Samir Achbab legt uit: “Mensen die laaggeletterd zijn, gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis. Het blijkt namelijk dat deze mensen vaker verkeerde gezondheidskeuzen maken, bijvoorbeeld omdat zij hun medicijnen verkeerd gebruiken. Ook kunnen zij zich minder goed informeren over ziektes, gedrag en gezondheid.”

Deze Taalverkenner Zorg biedt veel voordelen, want in ziekenhuizen is geen tijd voor een reguliere taaltest van ongeveer een uur. Als uit de snelscan blijkt dat een patiënt laaggeletterd is, kan het ziekenhuis hem doorverwijzen naar taalscholing. Daarnaast hopen de ontwikkelaars dat er meer tijd wordt uitgetrokken om de patiënt uitleg te geven over medicijnen en gezondheid.

Resultaten

De Taalverkenner Zorg moet eind juni af en getest zijn. De HvA-onderzoekers presenteren de resultaten deze zomer aan Stichting Lezen & Schrijven. De snelscan past in het voornemen van de Stichting Lezen & Schrijven en 16 andere organisaties om laaggeletterdheid in de zorg aan te pakken, dat de organisaties begin februari uitspraken.

 

bron: http://www.hva.nl/over-de-hva/nieuws-en-agenda/hva-nieuws/content/2015/02/snelscan-laaggeletterdheid.html