Home » Nieuws » Calcium en vitamine D

Calcium en vitamine D

Medicijnen met calcium en vitamine D worden vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed uit het basispakket.

Achtergrond

Zorginstituut Nederland adviseert de Minister van VWS over de vergoeding van medicijnen die in Nederland worden afgeleverd door apotheken. Een van de gegeven adviezen in 2022 gaat over vitamine D, dat regelmatig wordt gebruikt door mensen met bijnierschorsinsufficiëntie. Zij gebruiken medicijnen met calciumcarbonaat (calcium) met colecalciferol (vitamine D). Zij gebruiken deze medicijnen vanwege de verhoogde kans op botontkalking. De minister heeft het advies in mei 2022 overgenomen dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 deze medicijnen door de patiënt zelf moet worden betaald en niet meer worden vergoed. Er zijn verschillende sterktes en combinaties vitamine D en calcium op de markt. Het is belangrijk dat u de juiste sterkte en combinatie van calcium vitamine D gebruikt.

Flyer over vergoeding Vitamine D tabletten (PDF-ministerie van VWS november 2022)

Combinatietabletten

Verkrijgbaar zijn combinatietabletten met de merknamen CaD, Calci Chew D3, Calci BoneD3, D-Curalcium, Tacal D3 en als het merkloze Calcium/vitamine D3. Het is te verkrijgen in bruisgranulaat (zakjes), bruistabletten, kauwtabletten en gewone tabletten bij de apotheek of de drogist (bron: apotheek.nl). De prijzen lopen uiteen.

Kies de juiste medicatie en hoe doet u dat?

Vraag aan uw behandelend arts (endocrinoloog)  welke sterkte calcium/vitamine D u precies nodig heeft en hoe vaak deze moeten worden ingenomen. Vervolgens  kunt u bij de drogist, apotheek of online zelf de juiste middelen aanschaffen.

Waarom is calcium belangrijk?

Calcium is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Met een voldoende dagelijkse hoeveelheid calcium voorkomt u of stelt u de kans op botontkalking of osteoporose uit. Bijna iedereen heeft op latere leeftijd kans op botontkalking, maar bij vrouwen is die kans groter na de overgang. Bij patiënten met bijnier- of hypofyse-aandoeningen is die kans nog groter door de verminderde aanmaak van oestrogenen bij een vroege overgang

Waarom is vitamine D nodig?

Vitamine D is nodig om calcium (en ook fosfor) uit de voeding op te nemen in het lichaam. Het is belangrijk voor groei en stevigheid van de botten en de tanden, spieren en de afweer.
Vitamine D helpt bij de calciumopname en daarom worden deze stoffen vaak in één combinatiemedicijn gegeven. Maar je kunt de calcium en vitamine D ook los van elkaar innemen.

Lees meer op het Voedingcentrum.nl over de aanbevolen hoeveelheden.

Voedingssupplementen

Het programma Radar heeft aandacht besteed aan het gebruik van voedingssupplementen. Nederlanders slikken er lustig op los, blijkt uit onderzoek. Het advies is dat risicogroepen legitiem gebruik kunnen maken van supplementen. Bijnier- of hypofysepatiënten hebben een verhoogd risico op botontkalking.

Lees ook:

Maak het u makkelijk

APPO, een van de Endo-apotheken heeft de bijnierpatiënten aangeboden de combinatietabletten calcium/vitamine D3 gratis te verstrekken met de juiste doseringen. Alles wordt duurder en ook deze kosten komen er weer bij. APPO levert de gehele medicatie voor bijnier- of hypofysepatiënten per brievenbus bezorging aan huis.

2 reacties

  1. Benita zegt:

    Weet mijn arts ook waar dit besteld kan worden??
    Mijn schildklier is geheel verwijderd dus moet het blijven gebruiken!

  2. Lisette zegt:

    Dus ik mag mijn boten zwak laten worden. En dit kost de overheid alleen maar geld en problemen voor deze mensen die het nodig hebben.

Reacties zijn gesloten.