Home » Projecten » Primary Hyperaldosteronism and Ischemia-reperfusion Injury (PHA-FMD)

Primary Hyperaldosteronism and Ischemia-reperfusion Injury (PHA-FMD)

Start- en einddatum:
november 2013 tot augustus 2016

Doel van het project:
Vaststellen of patiënten met primair hyperaldosteronisme gevoeliger zijn voor ischemie-reperfusie (hierbij is er eerst een verminderde bloeddoorstroming en vervolgens weer een normale).

Beschrijving:
Het is bekend dat patiënten met primair hyperaldosteronisme een verhoogde kans hebben op een hart- bloedvaatprobleem, onafhankelijk van de bloeddruk. Dit risico is zelfs hoger dan bij patiënten die primaire hypertensie hebben. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er een hogere spiegel aldosteron is en dat een bepaald eiwit het minder goed doet.
Om dit te kunnen bevestigen wordt in deze studie gekeken of er een hogere schade van de cellen is bij patiënten met primair hyperaldosteronisme ten opzichte van patiënten met primaire hypertensie als er ischemie-reperfusie van de arm plaatsvindt. De uitkomsten worden gemeten door te bepalen hoeveel de bloedvaten uitzetten ten opzichte van de bloeddoorstroming. Ook wordt er bij het experiment bloed afgenomen om de hoeveel aldosteron en de activiteit van het eiwit te bepalen.

Meer informatie bij:
024 – 361 45 99 (stafsecretariaat Radboudumc Nijmegen)