Home » Nieuws » ’s Ochtends of ’s avonds de hoogte dosering innemen?

’s Ochtends of ’s avonds de hoogte dosering innemen?

Conclusie van de OPTIMED-studie bekend

Kinderen en jongeren met het adrenogenitaal syndroom (AGS) slikken hydrocortison om hun cortisol-tekort te verhelpen en de aanmaak van mannelijke hormonen te verlagen. De meesten nemen hydrocortison drie keer per dag, maar het is niet duidelijk wanneer je het beste de hoogste dosering hydrocortison in kan nemen. Inname van de hoogste dosis hydrocortison in de ochtend lijkt het meeste op het cortisol ritme zoals in mensen zonder AGS, terwijl inname van de hoogste dosis hydrocortison in de avond misschien een betere verlaging van de mannelijke hormonen kan geven vroeg in de ochtend. Deze zijn dan het hoogst.

De OPTIMED-studie, die werd gecoördineerd door het Radboudumc, heeft deze twee behandelingen met elkaar vergeleken.

In totaal hebben 39 kinderen en jongeren met AGS (4 tot 19 jaar) uit heel Nederland deelgenomen aan de studie. Deze deelnemers werden voor drie weken behandeld met de hoogste hydrocortison dosering in de ochtend. Hierna werden de deelnemers voor drie weken behandeld met de hoogste dosering in de avond (of net andersom). Tijdens de laatste twee dagen van beide drieweekse periodes hebben de deelnemers speeksel verzameld: om 5 uur ’s ochtends, 7 uur ’s ochtends, 3 uur ’s middags en 11 uur ’s avonds. In deze speeksels werden hormonen gemeten om te beoordelen welke behandeling het beste bij het kind past. Daarnaast gaven de deelnemers elke dag een rapportcijfer voor hun slaap en activiteit gedurende de dag en werd de bloeddruk gedurende de nacht gemeten in de laatste week van beide behandelperiodes.

Wanneer deelnemers de hoogste dosering in de avond innamen, hadden ze betere hormoonwaarden om 5 uur ’s ochtends. Dit gunstige effect werd niet meer gezien om 7 uur ’s ochtends. Anderzijds, wanneer deelnemers de hoogste dosering in de ochtend innamen, hadden ze betere hormoonwaarden in de middag. Wanneer gekeken werd naar de gemiddelde hormoonwaarden per dag werd er geen verschil gevonden tussen de behandelstrategieën. Er werden geen grote verschillen gezien in slaapscores, activiteitsscores, en bloeddruk-levels.

Bericht over voortgang van het onderzoek (oktober 2019)


Informatie over het onderzoek (juni 2019)

Er is dus geen grote voorkeur gevonden voor één van de behandelstrategieën. Aangezien er enigszins grote verschillen werden gezien tussen deelnemers, wordt aangeraden om per persoon, aan de hand van de hormoonwaarden over de dag, te bepalen welke behandeling voor hem / haar het beste is.