Home » Blog » Een lastige hoofdbreker, de WAPO Summit 2020 – Muriël Marks

Een lastige hoofdbreker, de WAPO Summit 2020 – Muriël Marks

Muriël Marks – voormalig bestuurder Bijniervereniging NVACP en mede-oprichter van BijnierNET, nu verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van ‘WAPO’ en het organiseren van de jaarlijkse ‘WAPO Summit’.

De World Alliance of Pituitary Organizations, in het kort ‘ WAPO’, had haar jaarlijkse Summit gepland van 20-22 maart 2020 in Buenos Aires, Argentinië. Geen ‘snoepreisje’ want één van onze bestuursleden woont daar en Latijns Amerika heeft echt meer aandacht nodig dan ze nu krijgen. Vanwege het ‘Jaar van de Verpleegkundige’ in 2020 organiseerden we ook een bijeenkomst en training voor 20 verpleegkundigen, die zou worden gegeven door twee gespecialiseerde verpleegkundigen, om hen in kennis bij te spijkeren.
Kortom, het programma stond klaar voor uitvoering.

Sommige overheden in landen in Midden- en Zuid-Amerika zien niet het belang van gespecialiseerde training aan verpleegkundigen, omdat de arts de kennis heeft. Tot nu toe heb ik nog niet gehoord van een verpleegkundige die bijv. een instructie voor het gebruik van de noodinjectie geeft. Soms geeft de verpleegkundige wel een groeihormoon-injectie, maar ze geven daar geen uitgebreide uitleg bij. Ook patiënten die verder weg van het ziekenhuis wonen, moeten altijd op consult komen voor deze groeihormoon-injectie.

Voorzorgmaatregelen

Zelf had ik al sinds begin maart voorzorgsmaatregelen genomen. Ik had de endocrinoloog bezocht en medicatie besteld en gezorgd voor alleen noodzakelijke activiteiten op het programma. Echtgenoot Frank deed 2x per week boodschappen, zodat we zoveel mogelijk gevrijwaard zouden blijven van enige invloed van het Corona-virus en we zonder ziekteverschijnselen konden afreizen.
Het nieuws en vele internationale kranten werden dagelijks doorgespit op nieuws over reizen naar Argentinië, want onze leden komen uit alle windstreken. Daar lag dus wel een risico op de loer. En, met alle vrije tijd (??), begon ik ook aan een cursus Spaans (zoals velen in Nederland).

Toen in de eerste week van maart de deelnemers uit China en Taiwan zich afmeldden, waren we – op z’n minst – ietwat opgelucht. Dit verkleint het risico op besmettingen en dat was belangrijk, ook i.v.m. de publieke opinie! Helaas ging het vanaf dat moment heel snel. Vele landen gingen in ‘lock-down’. Na diverse teleconferences met het bestuur is vervolgens toch besloten om de Summit uit te stellen naar begin oktober 2020.

Die avond heb ik tot laat zitten werken om alle leden en verpleegkundigen op de hoogte te stellen. Slechts 2 weken voor de Summit! We hadden hen wel al gewaarschuwd voor het mogelijk cancelen. Helaas lezen sommigen nauwelijks hun mail en gebruiken vooral andere communicatiekanalen, zoals WeChat, Facebook en vooral telefoon en Whatsapp, waardoor het nieuws alsnog rauw op hun dak viel.

De Algemene Ledenvergadering – altijd op de 3e dag van de Summit gepland – is nu via een online survey uitgevoerd, waardoor de notulen van 2019 zijn goedgekeurd evenals het financieel jaaroverzicht 2019. Ook Bijniervereniging NVACP heeft hier haar goedkeuring voor verleend.

Global Cafe

We zijn nu 4 weken geleden het ‘Global Café’ gestart in een Engelse, Spaanse en Russische versie.  We nodigen onze leden uit voor een online teleconference (soort Skype of Teams) om contact met hen te houden. De deelnemers wisselen, maar meestal hebben we zo’n 12-15 leden die deelnemen (in de Engelse versie). De Spaanstalige versie wordt 2-wekelijks gehouden i.v.m. de tijdzone.
De deelnemers vergelijken vooral de situatie in hun land.  Soms gaat het over het gebrek aan medicijnen of over ziekenhuisconsulten die niet doorgaan.  Daarnaast gaf men ook input over onze nieuwsbrief, die we nu gaan aanpassen. Gisteren kwamen de prijzen van mondkapjes voorbij, waarbij in Italie de prijs van €0,50 wordt gehanteerd en in Bulgarije €5,—.
De online meeting wordt gewaardeerd en men is benieuwd naar elkaars verhaal. Het meest missen ze om elkaar weer in persoon te zien, vrienden tegen te komen en elkaar een knuffel te geven.

Zelfs oktober 2020, waarbij we met de International Society of Endocrinology konden samenwerken – hun ICE2020 bijeenkomst was in hetzelfde weekend als de Summit – lijkt lastig te worden. De keuze wordt eind juni gemaakt … doorgang, virtueel, uitstel of afstel!

We zullen het meemaken!

 

2 reacties

 1. Gemma van den Akker zegt:

  Wat schrijf je op een fijne manier Muriel! Een professionele schrijfstijl.

  Daarnaast ook fijn om eens een inkijkje te krijgen in wàt jullie binnen WAPO allemaal bespreken.

  Dankjewel!

  • Muriël Marks zegt:

   Leuk dat ik iets kon verduidelijken over de activiteiten die we bij WAPO doen. Veel werk gebeurt achter de schermen …

Reacties zijn gesloten.