Home » Blog » Bijnierziekten en het UWV – Alida Noordzij

Bijnierziekten en het UWV – Alida Noordzij

Alida Noordzij, secretaris BijnierNET

Veel patiënten die een bijnierziekte hebben kunnen voor kortere of langere tijd arbeidsongeschikt worden. Immers alle aandoeningen gaan in meer of mindere mate gepaard met klachten die maken dat betaald werken tijdelijk of blijvend niet mogelijk is.

Na 2 jaar komt het moment dat wordt bepaald of werken eventueel aangepast werk nog mogelijk is.

In de 2 jaar voor het bezoek aan het UWV heb je al gesprekken gevoerd met de bedrijfsarts. Er is gekeken of je kunt reïntegreren naar het werk. Uit de verhalen op het forum van de website van de Bijniervereniging NVACP zijn daar veel verhalen over te lezen. De algemene trend is dat veel mensen zich niet serieus genomen voelen, hun ziekte wordt gebagatelliseerd en de suggestie wordt nogal eens gewekt dat je niet serieus probeert om weer aan het werk te gaan. De verzekeringsarts weet niet wat het voor jouw inhoudt om bijnierschorsinsufficiëntie, Cushing, primair hyperaldosteronisme of één van de andere aandoeningen te hebben.

Wat moet je nu doen en hoe ga je je voorbereiden? Hopen dat je een arts treft die kennis heeft van een bijnierziekte? Die kans is gering en inderdaad die gesprekken zouden dan in een goede sfeer verlopen waarbij er meer is begrip voor en over je ziekte. Meestal is dat niet zo. Net zo min als er kennis en ervaring is bij de meeste huisartsen en bedrijfsartsen, is de kans reëel dat dit ook zo is bij de verzekeringsarts. Je hebt nu eenmaal een zeldzame ziekte.

Belangrijk is om te weten dat je geen gesprek voert over Addison of Cushing of hoe erg dat dat is, maar over wat je nog kunt doen en wilt doen.

 • Wat vind je fijn om te doen?
 • Hoeveel uren kun je werken?
 • Kun je nog hetzelfde werk doen als je vroeger deed?
 • Hoe is je belastbaarheid?
 • Is bijvoorbeeld je geheugen, concentratie en aandacht verminderd?

Maak dus een overzicht van je eigen belastbaarheid

 • Kun je de huishouding aan of heb je hulp nodig?
 • Moet je iedere dag tussen de middag rusten/slapen?
 • Hoe is je fysieke belastbaarheid:
  • Kun je traplopen?
  • Kun je wandelen?
  • Kun je zelfstandig de huishouding runnen?
  • Heb je in tegenstelling tot vroeger overal memobriefjes nodig?

Overvraag je zelf niet maar doe je ook niet minder voor.

Bedenk dat dit gesprek gaat over jouw belastbaarheid en wat jij nu nog kunt doen aan werk in vergelijking met wat je deed voordat je ziek werd.

Alida Noordzij, secretaris van BijnierNET en ervaringsdeskundige

5 reacties

 1. Veronica Siebenga zegt:

  Geweldig deze tips. Heb 30 maart 2017 hoorzitting bezwaar tegen UWV beslissing. E.e.a. staat ook in bezwaarschrift van advocaat, maar dit lijstje vult aan.

 2. Mohamed zegt:

  Hallo iedereen ik zit er nu ook al één jaar in gaat niet zo prettig want ben snel moe en slaap niet op mijn gemak door , is daardoor denk ik dat ik veel te moe ben door de dag .

 3. Hedi zegt:

  Hallo,
  Ik weet sinds een jaar dat ik primaire addison heb. Toen de diagnose gesteld werd zat ik al vanaf 1 november 2016 in de ziektewet agv een veronderstelde burnout. Tot aan mijn zomervakantie heb ik het nog gered om 24 uur van mijn 30 urencontract te werken, maar tegen een hoge prijs: 3 ziekenhuisopnames sinds 1 januari dit jaar. Nu heb ik binnenkort een gesprek met de keuringsarts die vooral deze informatie heeft, maar inmiddels ben ik helemaal niet meer in staat om te werken. Alleen maar moe, sta net zo moe op als dat ik ga slapen. Voor het deel dat ik nog werk dreigt werkeloosheid omdatmijn werkgever me na 25 jaar niet meer terug wil op mijn werkplek vanwege verstoorde verhoudingen, terwijl ik altijd positieve functioneringsgesprekken heb gehad.
  Omdat ik in de ziektewet zit kan ik dat niet aanvechten, zo mogen me uiterlijk 1november 2019 ontslaan en dan dreigt de WW.
  Vlak voordat ik thuis kwam te zitten heb ik mijn eerste koophuis gekocht. Ik ben alleenstaand met nog een thuiswonende dochter en dreig enorm in inkomen achteruit te gaan als ik minder dan 35% arbeidsongeschikt raak en feitelijk nauwelijks in staat ben om te werken. Iemand nog tips voor het gesprek met de keuringsarts behalve wat hierboven staat?

Reacties zijn gesloten.