Home » Medisch » Nieuw! Bijnierziekte? Zorg voor zichtbaarheid

Nieuw! Bijnierziekte? Zorg voor zichtbaarheid

Bijniergeenbijzaak europoa noodkaartAls het leven van een bijnierpatiënt acuut tegenzit heeft het onherroepelijk consequenties voor de medicatie. Lees meer over ‘handige’ producten voor zichtbaarheid in noodsituaties en/of het buitenland.

8 reacties

 1. Reymen zegt:

  Hoe kan men dat gratie noodtasje krijgen? Ik ben een Belgische Addison patiënt.
  MVG Cathy

  • Jacqueline zegt:

   De SOS materialen zijn te koop in de webshop van de Bijniervereniging NVACP. De route voor aanschaf is iets anders dan bij een woonadres in Nederland. Met een internationale overboeking kunt u vooraf betalen. Schrijf uw lidnummer van de bijniervereniging erbij als u lid bent.
   Andere mogelijkheid stuur een e-mail met de gegevens van u zelf plus wat u wilt bestellen, vermeldt de prijs en tel er € 5,- bij op voor verzendkosten, stuur deze e-mail naar penningmeester@nvacp.nl en maak het bedrag over op de bankrekening NL66RABO0119535750 en BIC RABONL2U. U krijgt de bestelling thuisgestuurd na bijschrijving van het bedrag op de bankrekening.
   Hebben wij uw vraag voldoende beantwoord?

   • Reymen zegt:

    Beste,
    vandaag ontving ik de kaartjes en het noodtasje. Bedankt?
    Maar hoeveel zijn de kosten hiervoor?
    Vergeet niet uw swift code te vermelden.
    Ik moet van de huisarts geen noodspuit meenemen.
    MVG Cathy

    • Alida Noordzij zegt:

     Als je dagelijks hydrocortison gebruikt omdat de bijnieren niet werken moet je altijd een noodinjectie met 100 mg hydrocortison bij je hebben. De kans is niet groot, maar als er iets gebeurd met een hoge stress factor ongeluk, buikgriep, iets verkeerd gegeten) en je hebt niets bij ontstaat er een gevaarlijke situatie zeker in het buitenland en wanneer je de taal niet goed spreekt.
     Niet doen dus.

     • Reymen zegt:

      Ik heb de ziekte van Addison, maar mijn huisarts vindt een noodspuit overbodig.
      Ik heb nog nooit een crisis gehad, maar daar is het natuurlijk nooit te laat voor.
      Ik kan er nog eens over praten met mijn huisarts.
      Groetjes Cathy

     • Reymen zegt:

      Hoe moet ik dat aan het verstand van mijn huisarts brengen?
      Hoe herken je een crisis? Een beginnende?

 2. Reymen zegt:

  Je leest meer en meer op Facebook over bijnieruitputting, wat is het verschil met Addison?
  MVG Cathy

  • Jacqueline zegt:

   Ons excuus dat je even op onze reactie hebt moeten wachten. Het klopt dat de term bijnieruitputting veelvuldig terug te vinden is op internet. Er is echter een verschil met Addison, wat we tegenwoordig liever bijnierinsufficientie noemen.
   Onze adviseur heeft het volgende antwoord voor je geschreven. Mocht je nog vragen hebben dan is het advies je te vervoegen tot je arts of ons rechtstreeks te mailen.

   “Bijnierinsufficiëntie (waarvan de ziekte van Addison een van de vormen is) is een aandoening waarbij de bijnieren niet of onvoldoende in staat zijn om bijnierhormonen (zoals cortisol) te produceren. De diagnose wordt gesteld via bloedonderzoek. Bijnieruitputting (adrenal fatigue) is een benaming die door alternatieve zorgverleners gebruikt wordt. De criteria hiervoor berusten niet op enig wetenschappelijk bewijs en worden niet door de officiële geneeskunde erkend. Helaas worden mensen in het alternatieve circuit soms op verdenking van “bijnieruitputting” behandeld met bijnierschorshormonen (hydrocortison), hetgeen kan leiden tot een (permanente!) onderdrukking van de functie van de eigen bijnierschors, hetgeen zeer ongewenst en schadelijk is.”

Reacties zijn gesloten.