Home » Blog » Margot & Margriet

Margot & Margriet

Margot Ekhart, ervaringsdeskundige primair hyperaldosteronisme

Via de secretaris van Bijniervereniging NVACP kreeg ik het verzoek om mee te werken aan een reportage van damesblad Margriet. De insteek zou zijn: Vrouwen en Sociale Media – Wat doen vrouwen zoal online? Ik werd gevraagd omdat ik vaak op het forum van Bijniervereniging NVACP actief ben, en ik onze Facebookpagina beheer. Ik wilde wel meewerken omdat het een gelegenheid bood voor wat publiciteit voor de Bijniervereniging. Dat is nooit verkeerd, natuurlijk!

Hoe gaat zoiets in z’n werk?

Er gaat wat mailverkeer aan vooraf waarin wordt afgetast of ik echt wel een goede kandidaat zou zijn voor de reportage. Dat bleek inderdaad het geval. Dan nog wat mail over de voorwaarden. Daarbij moet je denken aan recht op inzage en correctie voor plaatsing, en dat ik de naam van onze patiëntenvereniging in het artikel genoemd wilde hebben. En, of we het interview ook zelf mochten gebruiken voor in de BIJNIER nadat het geplaatst is in de Margriet.

Vervolgens wordt een datum voor het interview afgesproken, dat telefonisch zou plaatsvinden. En dan moest er ook nog een foto bij. Dus dat betekende een fotoshoot in een studio in Amsterdam. Dat is voor mij een half uur rijden en goed te doen.

Ik kreeg een paar kleuren op die ze wilden gebruiken in het hele nummer. Als ik zelf kleren had in die kleuren, kon ik die meenemen. Maar ze zouden ook zelf kleren en schoenen in mijn maat hebben. En, ik moest zonder make-up komen, want dat deden zij wel. Ik allang blij, want wie mij kent, weet dat uiterlijk mij niet al te zeer interesseert. “Kost maar tijd, en omdat ik langer over alles doe sinds ik twee tia’s/CVA’s heb gehad, heb ik altijd tijd tekort….!”

Enige tijd na het telefonisch interview kreeg ik de tekst van de journaliste toegestuurd voor eventuele correcties of aanvullingen. Paar kleine dingetjes aangevuld (ja, ik ben een pietlut). Verder was ik tevreden over hoe het was opgeschreven.

De dag van de fotoshoot was toch best spannend. Ik kon de locatie gelukkig gemakkelijk vinden en er was toevallig een parkeerplaats vrij voor de deur. Op z’n Amsterdams: “Mazzel!”

Toen naar binnen. In een oud schoolgebouw was op de eerste verdieping van twee klaslokalen een studio, en een make-upruimte annex gezellige zitplek met eettafel gemaakt. Ik kwam daar aan tijdens het middaguur en dus zaten de fotograaf, de visagiste en de producente lekker te lunchen. Met een kopje thee en een praatje werd ik op m’n gemak gesteld.

Ik had niet zoveel kleren in de gevraagde kleuren. Alleen een spijkerbroek. Maar die moest uit, dat werd er één van hen. Toen nog een bloesje en een sjaaltje uitgezocht met de producente, waar ik me niet al te opgelaten in voelde, en een paar schoenen.

Toen begon het gefrutsel aan huid en haar. Eerst een neutrale nagellak, zodat die de tijd had om te drogen. Ondertussen ontdekte de visagiste dat er krul in mijn haar zat. Ze vroeg of ik lenig was. “Hoezo?” vroeg ik. “Kun je een tijdje met je hoofd ondersteboven hangen? Dan kan ik de krullen er in föhnen.” “Ja hoor, lenig genoeg,” zei ik. Daar waren de krullen, en met een paar haarspeldjes erin was ik opeens een ander mens.

Vervolgens het professionele schuur- en plamuurwerk. Crème hier, poeder daar, mascara, beetje kleur op ogen, lippen en wangen en klaar was Doutzen 2.0… J

In het lokaal ernaast wachtte de fotograaf me al op. Ik moest wat poses aannemen en heen en weer lopen voor een witte wand. Toch maar wel die bril af, want dat schittert maar. Lekker hoor, zonder bril een beetje lopen wankelen op hakken, waar ik normaal nóóit op loop. Je ziet het gelukkig niet op de foto. Hun maat 41 viel toch een stuk krapper uit dan die van mezelf… Uiteindelijk was de fotograaf tevreden en was de fotoshoot klaar.

Toen ik thuis kwam met m’n mooie opgemaakte hoofd, een beetje nagloeiend van de belevenissen, zei m’n man: “Wat zie jij eruit!” Tja, die laag make-up ziet er in het echt veel erger uit dan op de foto’s. Maar, ietsje enthousiaster had toch wel gekund?

“Ach ja, mannen….!”

Het resultaat kunnen jullie bekijken of in de Margriet (nummer 17 20-27 april 2017).

Hebben jullie ook een idee om de Bijniervereniging NVACP, jouw beroepsvereniging en/of BijnierNET in het zonnetje te zetten? Schrijf het idee op in het reactieveld hieronder.