Home » Medicatie – Themapagina » Goede voorbeelden apotheekzorg voor mensen met een bijnieraandoening

Er valt iets te kiezen

Er verandert veel in de farmaceutische zorg. Sla de kranten er maar op na.

Reden om met twee vertegenwoordigers van twee apothekersorganisaties een gesprek te voeren over goede zorg voor mensen met een bijnieraandoening. Hoe doe je dat? Wat vind je belangrijk?

De interviews zijn bedoeld ter inspiratie voor patiënten en apothekers met de bedoeling dat zij met elkaar in gesprek gaan. Praten kan altijd en dan valt er ook iets te kiezen.

Interview met:

  • Marc van Loenhout, Nationale apotheek
  • Lisette Darman – Knuif, Twentse Apothekers Organisatie UA

“Zorg voor jou” – Nationale Apotheek

Hoe de Nationale Apotheek de patiënt met een bijnieraandoening ontzorgt.

Interview Marc van Loenhout, Nationale Apotheek

De Nationale Apotheek is een apotheek die service hoog in het vaandel heeft staan. Deze apotheek probeert zo goed mogelijk services te ontwikkelen zodat de patiënten zoveel mogelijk worden ontzorgd. Daarvoor was het eerst wel nodig om kennis over bijnieraandoeningen op te bouwen. Dat is ook gebeurd in de afgelopen jaren door de apothekersassistenten met medische kennis bij te scholen en uit te leggen wat het zelfmanagement van de patiënt nu precies betekent. Onlangs is er weer een nieuwe training gegeven aan apothekersassistenten die recent in dienst zijn gekomen.

Patiënten die kiezen voor de Nationale Apotheek ontvangen de benodigde medicatie op de deurmat. Ook kunnen zij gebruik maken van de app voor herhaalmedicatie te bestellen. De Nationale apotheek is op alle werkdagen digitaal bereikbaar en ook op zaterdagmorgen. Voor noodsituatie is er een spoeddienst beschikbaar, maar de afspraak is dat een patiënt die van hydrocortison afhankelijk is altijd minimaal voor 14 weken medicatie op voorraad heeft in huis. Jaarlijks wordt een nieuwe noodinjectie geleverd, zodat deze niet over de houdbaarheidsdatum heen gaat. Vitamine D en Calcium worden zonder eigen bijdrage aan de bijnierpatiënt geleverd.

Ook voor mensen met het syndroom van Cushing biedt de nationale apotheek deze services. Enkele van deze patiënten gebruiken het medicijn Isturisa en ook deze kan eenvoudig thuisbezorgd worden.

Voor de medicatiebewaking, een officiële taak van de apotheker, is het nodig dat de patiënt toestemming geeft voor het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens via het LSP. U kunt dit voor uw huisarts en apotheek regelen op Volgjezorg.nl of voor andere zorgaanbieders op MijnMitz.nl.

 

De Nationale apotheek bezorgt de medicijnen in heel Nederland.

Contactgegevens:

Nationale Apotheek

info@nationale-apotheek.nl

085 808 53 17

“Kunnen doen waarom ik dit vak heb gekozen” – Twentse Apothekers Organisatie UA

Apothekersassistenten begeleiden met plezier bijnierpatiënten

Interview Lisette Darman-Knuif, voorzitter TAO-UA apotheken

De TAO-UA apotheken hebben een succesvolle manier gevonden om de apotheekzorg voor bijnierpatiënten goed vorm te geven. Het is zo succesvol dat een tweede ziekenhuis in de regio Twente heeft kenbaar gemaakt ook te willen samenwerken. Een groot compliment voor de initiatiefnemers.

De apothekers verbonden aan de TAO-UA groep zorgen dat de medicatie meer op maat wordt verstrekt en dat de patiënten worden gevolgd. Hierbij wordt de Leidraad Verantwoord Wisselen gevolgd en dat betekent dat er zo min mogelijk wordt gewisseld van medicijn en het breken van medicijnen afgeraden wordt. Wanneer de patiënt het wenst is er een farmabuddy beschikbaar en die neemt het gebruik van de medicijnen, de noodinjectie en noodmaterialen samen door. Daar wordt echt de tijd voor genomen.

Deze apotheekzorg is tot stand gekomen in een samenwerking met BijnierNET en het Medisch Spectrum Twente. Op de website van BijnierNET is meer informatie te vinden over de aanloop ervan. Recent hebben een endocrinoloog en een verpleegkundig specialist van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) contact gezocht om de samenwerking verder uit te breiden. Als deze samenwerking tot stand komt betekent dat in de hele regio Twente bijnierpatiënten op goede apotheekzorg kunnen rekenen. “Goed” betekent in dit geval: gebaseerd op de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen. Een belangrijk voordeel van lokale zorg is dat deze altijd in nauwe afstemming met de behandelaar plaatsvindt. We hebben in Twente korte lijnen met elkaar, waardoor echt netwerkzorg rondom de patiënt plaatsvindt in de voor de patiënt vertrouwde omgeving.

Lisette Darman signaleert na ruim twee jaar een ander prachtig bijeffect. Ze ziet dat apothekersassistenten de persoonlijke begeleiding erg leuk vinden om te doen. Ze bouwen een relatie op met de patiënt. Dit soort zorgverlening in de apotheek maakt dat het vak weer aantrekkelijk wordt.

Het werkgebied van de Twentse Apothekers Organisatie

Contactgegevens

Twentse Apothekers Organisatie UA

info@tao-ua.nl

085-7731099