Home » Medicatie – Themapagina » Betere medicatieveiligheid

Business handshake between businessman and businesswoman

BijnierNET verwoordde wensen met succes

Voor mensen met een bijnierziekte die hydrocortison-afhankelijk zijn, zijn op maat gemaakte geneesmiddelen beschikbaar. Het bereiden van deze geneesmiddelen is de expertise van specialistische bereidingsapotheken in Nederland. In 2015 is meerdere malen overleg geweest tussen BijnierNET en een aantal grote bereidingsapotheken om te onderzoeken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Vanuit BijnierNET werd in deze overleggen duidelijk gemaakt waar de patiënten in de praktijk tegenaan lopen met hun medicatie en dan in het bijzonder hydrocortison.

HC-capsules op rij

Kleur en grootte

Het correct innemen van hydrocortison luistert nauw. Dit wordt medicatieveiligheid genoemd. Daarom zijn kleuren en maten voor capsules afgesproken die oplopend zijn in kleur en grootte. De lichtste kleur en het kleinste formaat bevat de laagste dosis hydrocortison en de grootste en donkerste bevat de meeste hydrocortison per capsule. 

Veilig medicatie gebruik

BijnierNET deed namens de bijnierpatiënten en zorgverleners de suggestie om met een landelijke kleurcodering te gaan werken voor deze capsules. Dat vereist een zorgvuldige aanpak en was dus niet van de een op de andere dag geregeld. Dat een kleurcodering bijdraagt aan de medicatieveiligheid is ook erkend door de apothekers van twee bereidingsapotheken. Zij hebben het volledige productdossier opgepakt en zijn voortvarend aan de slag gegaan. Vanaf 1 juni jl. zijn de capsules met hydrocortison beschikbaar met verschillende kleuren en verschillende groottes. De grotere en donker gekleurde capsule bevat meer hydrocortison.

Capsules

Deze capsules zijn door apotheken via Fagron en Pharmaline te bestellen. Capsules worden geleverd in strips of in pot. De capsules die via Fagron besteld kunnen worden, worden bereid door GMP bereidingsapotheek De Ad hoc Bereider (DAB).

Doordat alle capsules een ZI nummer hebben, zijn deze eenvoudig voor apotheken via hun apotheekinformatiesysteem te bestellen.
Andere bereidingsapotheken zullen mogelijk ook volgen, maar met de bovengenoemde partijen wordt al het grootste deel van de patiënten bereikt.


Tabletten of capsules?

Voor de duidelijkheid: capsules (in plaats van tabletten) zullen alleen worden afgeleverd als de zorgverlener deze als zodanig heeft voorgeschreven. Voor patiënten die naar tevredenheid met tabletten behandeld worden is er geen reden om over te gaan naar capsules. Capsules en tabletten zijn even werkzaam en overgaan van tabletten naar capsules heeft ook nadelen.

Z-indexnummer Naam en productverantwoordelijke
16225309 HYDROCORTISON CAPSULE WIT 1MG                    DAB
16253493 HYDROCORTISON CAPSULE WIT 1MG                     PHL
16225317 HYDROCORTISON CAPSULE GEEL 2MG                   DAB
16253507 HYDROCORTISON CAPSULE GEEL 2MG                   PHL
16225570 HYDROCORTISON CAPSULE ORANJE 5MG               DAB
16253515 HYDROCORTISON CAPSULE ORANJE 5MG               PHL
16225325 HYDROCORTISON CAPSULE ROOD 10MG                DAB
16253523 HYDROCORTISON CAPSULE ROOD 10MG                PHL

PHL = Pharmaline
DAB = De Ad hoc Bereider

En hoe verder?

De volgende stap is om meer onderscheid aan te brengen in de verschillende doseringen en herkenbaarheid van de hydrocortisonTABLETTEN. Dat is technisch lastiger. BijnierNET vervolgt het gesprek met de bereiders hierover.

 

 “Deze samenwerking is een succesvol voorbeeld
van vraagsturing in de zorg.
Met wensen van patiënten en zorgverleners
wordt de medicatieveiligheid verbeterd.”

Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Nadere informatie

Apothekers en artsen kunnen telefonisch contact opnemen met de Customer Service of een email sturen naar info@fagron.nl, in verband met de capsules die via Fagron besteld kunnen worden.

Ook bij Pharmaline kunnen apothekers en artsen telefonisch of via e-mail terecht: info@pharmaline.nl.