Home » Dossier » Dossier: Leveringsproblemen hydrocortison – capsules/tabletten

Dossier: Leveringsproblemen hydrocortison – capsules/tabletten

Vrijdag 18 mei 2018, 16:00 uur

Een update uitsluitend voor mensen met bijnierschorsinsufficiëntie die 10 mg hydrocortison tabletten gebruiken

BijnierNET ontving het bericht dat de 10 mg hydrocortison tabletten niet meer mogen worden geproduceerd door de doorleverende bereiders. De doorleverende bereiders zijn: o.a. DMB, Mosadex en Ceban. De productie is stopgezet op laste van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

De volgende alternatieven met volledige vergoeding zijn beschikbaar:

 • 20 mg tablet hydrocortison die doormidden gebroken moet worden. De breuklijn is verbeterd volgens Centrafarm.
 • 2 tabletten van 5 mg hydrocortison,
 • 10 mg capsules (rood) mits de voorschrijver het juist Z-indexnummer heeft vermeld op het recept (16225325 DAB of 16253523 PHL).

Overleg altijd met uw behandelaar over het alternatief dat voor u het beste is.

Indien u andere informatie ontvangt van een van uw zorgverleners of via een andere bron, dan vernemen wij dat graag. U kunt mailen met info@bijniernet.nl.

Belangrijk is daarbij de volgende informatie te verstrekken:

– uw naam, telefoonnummer, leeftijd, diagnose en het type medicijnen (zie etiket potje of doosje) dat u (niet) geleverd krijgt,
– datum van gesprek met apotheker,
– de naam van de apotheker en vestigingsplaats,
– de naam van de apotheekketen,
– de naam van uw behandelaar,
– het ziekenhuis waar u onder behandeling bent,
– de zorgverzekeraar en eventuele aanvullende verzekering.


Donderdag 25 januari 2018, 20:30 uur

Een update uitsluitend voor mensen die hydrocortison tabletten gebruiken van 20 mg.

Via de KNMP (de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers) ontving het bestuur van BijnierNET het volgende bericht:

“Recall Hydrocortison PCH 20 mg tabletten”

“Teva Nederland B.V. roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Hydrocortison PCH 20 mg tabletten in 250 stuks potverpakking terug op apotheekniveau.”

Reden: 
“De reden voor de recall is dat er een tablet Sotalol HCl 40 mg is gevonden in een potverpakking Hydrocortison PCH 20 mg.”

Meer informatie over de recall (=terugroepactie) vindt u op de website van de KNMP.

Teva Nederland B.V. heeft een schriftelijke toelichting gegeven aan alle apothekers, apotheekhoudende huisartsen en ziekenhuisapothekers in Nederland. U kunt hier de brief nalezen.

Het bestuur van BijnierNET verwacht dat patiënten door hun apotheker worden ingelicht op het moment dat deze recall voor hen relevant is. Dit is echter een verwachting!

Het bestuur van BijnierNET onderzoekt de komende dagen of een andere fabrikant medicatie kan leveren en anders is omzetting naar 5 of 10 mg tabletten noodzakelijk, echter na overleg met uw behandelend arts.


dinsdag 12 december 2017, 17:00 uur

Er bereikt ons het bericht dat capsules met hydrocortison niet geleverd kunnen worden.
Navraag bij een van de doorleverende bereiders maakte ons duidelijk dat Pharmaline en De Magistrale Bereider geen problemen zijn. Ze hebben voldoende grondstof en medicijnen klaar.

De problemen zoals nu bekend zijn er alleen bij CEBAN. Het zijn vooral de BENU apotheken die hydrocortison betrekken van deze doorleverende bereider. Deze apotheken kunnen gewoon bestellen bij een van de andere doorleverende bereiders. Daar zijn afspraken over gemaakt.

De website Farmanco meldt deze problemen niet.

6 reacties

 1. Meriam jansen zegt:

  Hier gisteren ook me hydrocortson opgehaald ze konden met moeite deze week 60 pillen van 5 mg vinden.. ze wisten niet waneer de rest kwam was niet leverbaar. Moet addison is dat best stressvol maandag krijg ik bericht.. ook benu apotheek.. fijn om dit bericht te lezen.

  • Alida Noordzij zegt:

   Dag allen,
   Heel vervelend om dit te moeten lezen, er zijn namelijk geen leveringsproblemen voor 5 mg tabletten en capsules.
   Het hier beschreven probleem gaat over 20 mg.
   Apotheken die moeilijk doen weten kennelijk niet dat zij bij de andere magistrale bereiders of doorleverende bereiders gewoon elke dosering in tablet of capsule kunnen bestellen.
   Heeft u problemen: kopieer onderstaand lijstje en vul deze gegevens in en stuur het per e-mail naar info@bijniernet.nl
   Door BijnierNET wordt contact opgenomen met de betreffende apotheken om het “uit te leggen”. Alleen met uw gegevens kunnen wij wat bereiken.

   Nodig zijn:
   – uw naam, telefoonnummer, leeftijd, diagnose en het type medicijnen (zie etiket potje of doosje) dat u (niet) geleverd krijgt,
   – datum van gesprek met apotheker,
   – de naam van de apotheker en vestigingsplaats,
   – de naam van de apotheekketen,
   – de naam van uw behandelaar,
   – het ziekenhuis waar u onder behandeling bent,
   – de zorgverzekeraar en eventuele aanvullende verzekering.

   Mooie dag!

 2. Diana Landa zegt:

  Bij mijn benu apotheek kreeg ik ook niet mijn volledige recept van hydrocortison 5 mg tabletten, ze worden hopelijk in de eerste week van januari na geleverd, bij de 2 mg tabletten geen problemen die heb ik wel allemaal gekregen

 3. Arja Molenaar zegt:

  Ook de potten van 500 stuks 5mg Hydrocortison zijn niet meer leverbaar. Alleen nog voor ‘baxter’ gebruik.

  De enige optie is nog in potjes van 30 stuks, maar ook deze zijn de komende 14 dagen niet leverbaar, aldus de apotheek.
  Ik heb nog voor 2 weken normaal gebruik in huis, maar voor een noodsituatie voldoet dat al niet meer. Voelt tamelijk onveilig. (heb al 10 dagen geleden een herhaalrecept besteld)

  Samen met het plotseling stopzetten van de levering van fludrocortison vraag ik me af of leveranciers een idee hebben hoeveel stress en ongemak dit oplevert voor patiënten die hier afhankelijk van zijn en welke levensgevaarlijke situaties zij hiermee creëren.

  Ben erg benieuwd naar de reden hiervan en of leveranciers geen ‘zorgplicht’ hebben?

 4. Peter timmermans zegt:

  Leverproblemen met Fludrocortison 62,5 ug. Melding van Benu apotheek (Panningen) ook tabletten van 31,25 ug niet leverbaar. Overleg Benu apotheek met Radboud UMC Dr Stikkelbroek en Dr Awater tevens overleg met Vie Curie Venlo Dr de Bruin. (Opm. Radboud UMC en Vie Curie Venlo agv mijn overstap van Radboud naar Vie Curie Venlo) Nieuw (tijdelijk) recept(Radboud UMC) nl 100 ug Fludrocortison (Florinef) tablet door twee te delen dus 50 ug met de schriftelijke opm. om zout tekort te compenseren extra zout bv dmv bouillon tablet. Het vervelende aan deze gang van zaken is dat mijn medicijn feitelijk opnieuw ingesteld moet worden waardoor extra belasting/kosten bv 2 weken na start 100 ug bloed prikken en controlebezoek behandelend specialist. Was eigenlijk wel benieuwd hoe dit verder verzekeringstechnisch afgewikkeld wordt daar naar mijn mening buiten mijn toedoen er extra kosten gemaakt worden die m.i. verhaald moeten worden op de veroorzaker (fabrikant). Hierover VGZ benadert echter niet verhaalbaar. Heel vreemd daar we met zijn allen proberen de kosten te drukken etc. en ik niet de enige ben met een dergelijk verhaal. Indien mogelijk Uw visie in deze op de verhaalbaarheid op veroorzaker kosten.

 5. Hans Rijnsdorp zegt:

  Idd Peter , heb al meer dan 15 jaar onbezorgd mijn medicijnen kunnen halen , de problemen begonnen dit jaar met de fludrocortisol van 1 tablet 62,5 ug die vervangen werden door twee tabletten van 31,25 ug en natuurlijk een stuk prijziger.
  Vanaf maart kreeg ik te horen dat mijn 10 Mg tabletjes van de Magstrale bereider a €108,54 per kwartaal (90 stuks) vervangen werden door een andere bereider namelijk Centrafarm met doordruk strips i.p.v. los in een potje en €226,69 per kwartaal ging kosten.
  Ongeloofelijk en zet echt vraagtekens bij zulke rare ontwikkelingen .
  Eer je gewend bent aan je medicatie ben je weer een tijdje verder en komen hopelijk de oude medicijnen weer terug .
  Ik wordt trouwens wel heel goed voorgelicht door onze apotheker tav de mevrouw die met de herhaal service belast is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *